Stil

Nimeni nu iubește criticile, deși unele sunt chiar constructive. 5 recomandări care vă ajută să faceți față

Să recunoaștem: nimănui nu-i pică bine când șeful nu vorbește în termeni tocmai elogioși despre ultimul nostru proiect, când o așa-zisă prietenă ne comentează la o poză pe Facebook că “parcă ne-am mai împlinit un pic”, sau când soțul ne spune că ciorba nu ne-a prea ieșit.

Criticile celor din jurul nostru au, în general,  un efect negativ asupra noastră. Ne întristăm, ne consumăm pe dinăuntru, sau poate chiar izbucnim în lacrimi. Psihologii spun, însă, că trebuie să învățăm să le facem față, tocmai pentru a nu ne afecta prea mult starea de spirit.  Critica este un termen de evaluare, prin care oamenii judecă o anumită acțiune a ta. Nu toate obsevațiile care ți se fac, au, însă, o conotație negativă. Nu trebuie să te superi pe iubitul care îți atrage atenția că mereu întârzii la întâlniri; punctualitatea este, totuși, o calitate importantă la o persoană, așa că ar trebui să te corectezi.

Criticile constructive ne pot ajuta să dobândim o viziune clară a acțiunilor noastre și să creștem încrederea în oameni. Criticile constructive sunt acelea care vin și cu sugestii de îmbunătățire și sunt făcute pe un ton atent, grijuliu, care vă sugerează că acea persoană nu vrea nicidecum să vă rănească.

Sensibilitatea la critici vă poate face mult rău, așadar, iată câteva recomandări care ar putea să vă fie de folos atunci când sunteți criticați:

  1. Analizați. Înainte de a vă enerva atunci când cineva vă face o observație, stați puțin și chibzuiți: oare omul respectiv v-a aruncat în față o răutate gratuită, sau vrea să vă ajute să schimbați o situație deranjantă? Poate chiar are dreptate și atunci nu aveți niciun motiv să vă simțiți ofensați.
  2. Răspundeți cu calm. Fiți respectuoși, chiar dacă în interior vă vine să-i dați o palmă celui care a îndrăznit să vă critice. Cum s-ar zice: ucideți-vă interlocutorul cu… bunătate. Ba chiar mulțumiți-i pentru sfat, asta sigur îl va descumpăni, dacă critica a fost gratuită și răutăcioasă.
  3. Nu o luați personal. Încercați să analizați critica, eliminându-vă din situație. Numai atunci veți putea fi cu adevărat obiectivi. Puneți-vă mereu în pielea celui care v-a făcut observația, poate așa veți înțelege mai bine ce a vrut să spună, dacă a fost sau nu bine intenționat.
  4. Gestionați-vă stresul. Atunci când simțiți că vă aflați pe marginea prăpastiei, aveți tendința să răspundeți criticilor impulsiv, cu jigniri, sau cu acțiuni pe care ulterior s-ar putea să le regretați. O persoană care își învinge stresul, are toate șansele să analizeze situația cu mintea limpede.
  5. Cereți și alte păreri. S-ar putea ca persoana care v-a adresat o critică să fie subiectivă, sau neinformată, sau răutăcioasă, așa că puteți să-i întrebați și pe alții ce părere au despre ceea ce a spus și abia apoi să trageți o concluzie.

V-ar putea interesa și:

Vrei să fii iubită și apreciată de cei din jurul tău? Află ce trebuie să faci pentru asta

Cum poți chema fericirea în viața ta? – Sfaturi despre cum poți fi mai fericit

Loading...

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.