Food&Drinks

Nouă rețete delicioase și ușor de preparat pentru ultimele zile din postul Crăciunului

Mai sunt câteva zile până la Crăciun și, cu siguranță, cei care țin post,  intră uneori în pană de idei când vine vorba despre meniul zilnic. Postul nu înseamnă însă că nu poți mânca gustos și sănătos; dimpotrivă, acum este momentul cel mai bun să consumăm cât mai multe legume, care pot fi mâncate ca atare, sau preparate astfel încât să-ți lase gura apă.  Iată câteva rețete care pot să vă servească drept inspirație.

CIORBĂ DE LEGUME DE POST

 Ingrediente:

2 cartofi mari, 1 morcov, o ceapă, o conservă mică de mazăre, un sfert de varză albă, 2-3 roșii sau câteva linguri de bulion, o rădăcină de pătrunjel, 2-3 linguri de ulei, sare și piper, o legătură mică de frunze de pătrunjel. Pentru acrit se poate folosi oțet, borș sau zeamă de lămâieciorba-de-legume

Mod de preparare:

Curățați ceapa și tăiați-o mărunt, apoi căliți-o puțin în ulei. Cartofii, morcovul și rădăcina de pătrunjel se spală, se curăță și se taie cubulețe. Varza se spală și ea, apoi se taie fideluță.  Se adaugă peste ceapa călită morcovul, rădăcina de pătrunjel și puțină apă, apoi se lasă la înăbușit. Adăugați 5 căni de apă și puneți la fiert și cartofii și varza. Mazărea din conservă se adaugă abia spre sfârșit. După ce au fiert legumele, se pun și  roșiile tocate sau bulionul, se condimentează ciorba cu sare și piper și se acrește cu borș sau zeamă de lămâie, după preferință. După ce ați oprit focul, presărați deasupra pătrunjel tocat mărunt.

 CIORBĂ DE FASOLE

 La prepararea acestei ciorbe puteți folosi fasole uscată, care se lasă la înmuiat peste noapte, sau fasole din conservă, dacă vreți ca totul să meargă mai rapid.

 Ingrediente:

Fasole uscată (sau din conservă), 2-3 linguri de ulei de măsline extravirgin, 2 morcovi, o ceapă, un păstârnac, o țelină mică, o conservă de roșii bucăți, sare și piper după gust, pătrunjel tocat mărunt.ciorba-de-fasole

 Mod de preparare:

Dacă folosiți fasole uscată, atunci, după noaptea în care ați lăsat-o la înmuiat, o fierbeți în mai multe ape. Când ați pus-o în a treia apă, lăsați-o să fiarbă până devine fragedă. Nu adăugați sare acum, deoarece bobul va deveni tare. Cât timp fierbe fasolea, puneți la călit ceapa tocată într-o tigaie, apoi adăugați morcovii, păstârnacul și țelina în bucăți mici. Se adaugă sare și piper, iar după ce legumele s-au pătruns,  se pun peste fasolea fiartă. Se mai fierbe ciorba la foc mic încă 40-50 de minute, după care se adaugă roșiile, se mai lasă la fiert câteva minute, apoi se oprește focul și se adaugă pătrunjel tocat mărunt.

SUPĂ CREMĂ DE LEGUME

 Ingrediente:

2,3 cartofi mari, 2 morcovi potriviți, o ceapă, un dovlecel, o rădăcină de țelină, un sfert de varză mică, un ardei gras, mazăre sau fasole congelată, pătrunjel tocat mărunt.supa-crema-de-legume

Mod de preparare:

 Se curăță și se spală legumele, apoi se taie în bucăți potrivite și se pun la fiert în 3 litri de apă, pe care o sărăm și la care mai adăugă,m 2 linguri de ulei. Când legumele sunt fierte, se dau prin blender, apoi se păune din nou oala pe foc și se mai lasă să dea un clocot. Mai adăugați sare dacă este nevoie și piper, apoi puneți pătrimjel tocat mărunt., pentru un plus de gust. Puteți servi supa cu crutoane.

ARDEI UMPLUȚI CU SOIA ȘI CIUPERCI

Ingrediente:

4 cepe mici, 3 morcovi, o pungă soia granule de 150 g, 1 kg ardei grași, cimbru, măghiran, pătrunjel uscat, 250 g orez, 1 cutie de ciuperci tăiate, 7 linguri bulion, 3 roșii, 100 de ml ulei, pătrunjel verde tocat.ardei-umpluti-cu-soia

Mod de preparare:

Se curăță și se taie foarte mărunt ceapa și morcovii, apoi se înăbușă în puțină apă și ulei. Se adaugă, pe rând, granulele de soia, condimentele, ciupercile bine  scurse de zeama din cutie, orezul și pătrunjelul tocat. Dacă trebuie, se mai adaugă apă și se lasă pe foc până cand se înmoaie bine orezul, amestecând mereu. La sfârșit, se pun 2 linguri de bulion. Se oprește focul și se lasă compoziția să se răcească puțin.  Se curăță ardeii de cotoare și de semințe, apoi se umplu cu compoziția preparată înainte și se acoperă cu căpăcele din roșii.  Asezați ardeii umpluți într-o formă de sticlă termorezistentă sau într-o cratiți lată cu capac, în care ați pus un sos făcut din 5 linguri de bulion, 100 de ml apă și sare.  Se dau la cuptor pentru 35 de minute.

PASTĂ DE AVOCADO CU CASTRAVEȚI

Ingrediente:

1 avocado mare sau doi mai mici, 5 castraveți decojiți, 1 ceapă mică, 1 vârf de lingură chimen măcinat, sucul de la o lămâie.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

 Mod de preparare:

Avocado se curăţă de coajă şi se pune în blender. Castraveţii şi ceapa se dau pe răzătoarea mare, apoi se adaugă peste avocado şi chimen. La final se stoarce zeama unei lămâi. Se mixează până rezultă un piure de consistenţa dorită, care se serevște cu pâine prăjită.

SALATĂ DE CIUPERCI

Ingrediente:

1 kg ciuperci, 2 căței de usturoi, 1 pahar de vin alb, 1 ceapă, 1 legătură pătrunjel, ulei, sare, piper, 1 lingură semințe de  pin.salata-de-ciuperci

Mod de preparare:

Se spală bine ciupercile și se pun într-o tigaie încinsă pentru a elimina lichidul din ele. Când devin aproape uscate, se adaugă uleiul, usturoiul, ceapa și semințele de pin. Se condimentează cu sare și piper, se sting cu vinul alb și se adaugă pătrunjelul.  Preparatul poate fi servit cu orez fiert.

BULGĂRAȘI TĂVĂLIȚI PRIN NUCĂ DE COCOS

Ingrediente:

Două căni de făină albă,  o jumătate de linguriţă de sare,  o cană de margarină,  o jumătate de cană de zahăr,  esenţă de vanilie, o cană de nuci măcinate,  un pliculeţ de nucă de cocos,  un pic de zahăr pudră.bulgarasi-cu-cocos

Mod de preparare:

Se preîncălzeşte cuptorul la 150 grade şi se unge cu margarină o hârtie pentru copt de dimensiunea unei tăvi. Într-un vas de mărime medie se mixează la viteză mare margarina, sarea şi zahărul, până când compoziţia devine uşoară şi pufoasă, iar la sfârşit se adaugă esenţa de vanilie. Se încorporează făina uşor, cu ajutorul unei linguri de lemn, apoi nuca măcinată. Cu mâinile date prin zahărul pudră se fac bulgăraşi de circa 3 cm diametru, din toată compoziţia. Se pun bulgării pe foaia unsă cu margarină, lăsând spaţiu suficient între ei, apoi se pun în cuptor, unde se ţin 25 de minute, până devin aurii. Se scot din tavă, se lasă la răcit, după care se dau prin zahăr pudră şi nucă de cocos.

CHEC CU MORCOVI ȘI MĂR

Ingrediente:

250 g zahăr, 250 g ulei, 1 ceașcă morcov ras, 1 ceașcă măr ras, o jumătate ceașcă stafide, o jumătate ceașcă suc de portocale, 3 cești făină, 1 linguriță bibarbonat, 1 linguriță praf de copt, 1 linguriță praf de scorțișoară, 1/3 ceașcă coniac, 1 linguriță coajă rasă de portocale.chec-cu-morcovi-si-mar

Mod de preparare:

Se lasă câteva ore stafidele la înmuiat în sucul de portocală. Se cerne făina și se amestecă cu praful de copt și bicarbonatul stins în puțin oțet.  Se bate zahărul cu uleiul, apoi se adaugă făina, scorțișoara, stafidele, morcovul, mărul, coniacul și coaja de portocală. Amestecați totul energic cu o lingură de lemn.  Se toarnă apoi aluatul în tava pentru chec și se coace la foc mediu, timp de 50 de minute, sau până trece testul scobitorii.  Lăsați să se răcorească 15 minute, apoi scoateți checul din tavă și tăiați-l felii.

 SALAM DE BISCUIȚI

Ingrediente:

250 g de biscuiți de post, 200 g rahat – opțional, 140 g zahăr sau înlocuitor, 100 g nuci măcinate, 60 g nuci tocate grosolan, 30 g stafide înmuiate în 2 linguri rom, 100 ml lapte de orez, 100 g margarină, 30 g praf de cacao.salam-de-bisnuiti

Mod de preparare:

Sfărâmați biscuiții puși într-o pungă, cu ajutorul unui făcăleț, astfel încât să rămână și câteva  bucăți mai mari. Într-o oală încâlziți laptele de orez doar cât este necesar să dizolvați zahărul.  Topiți și margarina la bain-marie, apoi o amestecți cu laptele. Amestecați biscuiții, stafidele înmuiate, rahatul, nucile și praful de cacao. Compoziția astfel obținută se rulează în celofan strâns bine la capete și se lasă la frigider câteva ore.

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.