Stil

Nu mai faceți sex? Iată ce efecte poate avea asupra organismului abstinența sexuală

Oricărei persoane i se poate întâmpla ca, pe parcursul vieții sale, să traverseze perioade de abstinență sexuală, fie autoimpuse, fie generate de anumite situații. Ce efecte produce, însă,  această abstinență?  Ei bine,  dacă unele studii susțin că o viață sexuală activă ne poate îmbunătăți starea de sănătate, nu s-a dovedit că absența sexului ar duce la boli grave.  Perioadele de abstinență pot avea, totuși, efecte asupra organismului, unele mai puțin plăcute, altele chiar benefice.  Iată câteva dintre acestea:

  1. Lipsa sexului ne poate afecta starea psihică. Conexiunea sexuală dintre parteneri ajută la eliberarea unor hormoni care îmbunătățesc starea de bine. Fără beneficiile acestei conexiuni, s-ar putea să experimentați stări psihice confuze, sau chiar episoade de depresie. Totuși, persoanele puternice și foarte echilibrate, nu vor fi afectate prea mult de lipsa sexului.
  2. Abstinența sexuală ar putea să te facă mai mult, sau mai puțin stresat. Dacă în unele cazuri, sexul are efecte benefice asupra psihicului uman și ne ajută să ne detensionăm și să gestionăm mai bine situațiile stresante din viață, există și cazuri (nu puține) când sexul poate deveni el însuși un factor de stres.  Pentru unele femei, de exemplu, el poate fi o corvoadă la care sunt obligate să se supună, sau chiar o experiență dureroasă (din punct de vedere fizic). În aceste situații, abstinența poate fi, evident, o ușurare.
  3. Abstinența scade riscul de a contacta boli cu transmitere sexuală și infecții ale tractului urinar. Nu este o surpriză pentru nimeni că sexul (mai ales dacă este neprotejat) este responsabil pentru creșterea incidenței acestor infecții, deoarece facilitează răspândirea bacteriilor.  Studiile arată că 80%  dintre infecțiile pe care le fac femeile aflate în perimenopauză sunt urmare a unor acte sexuale.

Evident, articolul de astăzi nu este o pledoarie pentru renunțarea la sex! Această activitate este cât se poate de benefică, așa cum am explicat pe larg și aici.  Totuși, viața sexuală activă implică și anumite riscuri, pe care trebuie să le conștientizăm, iar perioadele de abstinență cu care ne putem confrunta în anumite perioade ale vieții nu trebuie neapărat să ne sperie.

 

V-ar putea interesa și:

Căsnicia ta pare că a ajuns pe nisipuri mișcătoare? Iată 7 semne care îți arată că te îndrepți către divorț

Există cupluri perfecte?  Iată opt repere după care te poți ghida ca să afli dacă ai sau nu o relație ideală

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.