Food&Drinks

Plante de sezon – urzicile: sănătoase și delicioase

De câteva zile, natura ne răsfață cu parfumuri și culori gingașe. Este deja primăvară, poate cel mai frumos anotimp, iar totul în jurul nostru capătă accente puternice de verde, de optimism, de speranță. Pomii au înflorit, iar tarabele din piețe
s-au umplut de tot felul de delicii de sezon, cum ar fi urzicile. Lor le dedicăm materialul de astăzi, pentru că merită cu prisosință atenția noastră.  Banalele urzici, care cresc pe lângă garduri, ori pe malul apelor, au foarte multe beneficii pentru sănătatea noastră.

Cu o simplă, sănătoasă şi recomandată plimbare în natură, poţi aduna o cantitate de urzici proaspete, crescute natural, pentru o mâncare gustoasă de urzici.

Ele conțin un număr mare de aminoacizi, vitamine (A, B2, C, K), clorofilă, săruri minerale, substanțe proteice, acid pantoteic, acid folic, amine, cetone, etc.  Datorită acestui conținut bogat, ele sunt capabile să regenereze și să detoxifieze organismul.

Pentru ce sunt bune urzicile:

  • Vitaminizează și remineralizează organismul
  • Combat anemiile
  • Întăresc sistemul imunitar
  • Detoxifiază sângele
  • Stimulează metabolismul
  • Reglează digestia și stimulează secreția pancreatică, gastrică și intestinală
  • Combat diareea și stările inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv
  • Fluidizează sângele
  • Scad glucoza în sânge
  • Au efect diuretic
  • Ajută la scăderea temperaturii corpului în stările febrile
  • Sunt un excelent tonic capilar și combat mătreața

Ceaiul de urzică ajută la pierderea kilogramelor nedorite.  Acesta se prepară prin opărire sau infuzie, astfel încât planta să nu își piardă proprietățile. Peste o lingură de urzici se toarnă o ceașcă de apă clocotită, care se acoperă câteva minute, după care se strecoară.  Dacă beți 2-3 căni pe zi de ceai de urzică, puteți pierde până la 2 kg pe săptămână!  Acest ceai combate și astenia de primăvară și este un tonic excelent pentru femeile aflate în perioada de premenopauză și menopauză.

Dincolo de beneficiile pentru sănătate, urzicile sunt și delicioase în preparate culinare.

Borș de urzici ca în Bucovina

Ingrediente:

15-20 de grămăjoare de urzici
1 legătură de ceapă verde
2 morcovi mici
1 păstârnac
1 țelină mică
2 căței de usturoi
2 cartofi sau o căniță de orez
1 litru de borș
1 ou
leuștean proaspăt
câteva linguri de ulei
sare
piper

Mod de preparare:

Taie marunt ceapa verde, morcovul, păstârnacul și țelina și pune-le la călit într-o oală, cu capac, cu ulei și un praf de sare. Lasă-le să se înabușe bine, apoi se adaugă două-trei căni de apă, orezul sau cartofii tăiați în bucăți și lasă totul să fiarbă. Spală bine urzicile și taie-le în bucăți mari, care se pun la călit cu ulei cu usturoiul tocat mărunt, sare și piper. Când legumele au fiert, răstoarnă urzicile în oală. Lasă totul să dea în fiert, adaugă borșul și la final, leușteanul tăiat fin. Cine dorește, poate drege borșul cu un ou bătut cu câteva linguri de smântână.

Piure de urzici

Ingrediente

  • un castron de 2l plin cu urzici
  • o ceapă mare
  • 3-4 linguri ulei
  • 2-3 căței de usturoi
  • 1-2 linguri rase de făină
  • sare, piper

Mod de preparare:

Se spală urzicile și se curăță bine de codițe. Într-o cratiță se pune apă la fiert cu sare. Când apa începe să fiarbă,  se adaugă o ceapă întreagă curățată și urzicile. Se fierb 30-35 de minute, după care se aruncă ceapa, iar urzicile se scurg bine de apă, însă nu aruncați lichidul. Se zdrobesc bine urzicile cu ajutorul unei linguri de lemn, apoi se călesc 3-4 minute în ulei incins. Se adaugă făina amestecată cu câteva linguri din apa în care au fiert și se mai lasă cîteva minute pe foc. După ce opriți focul, adăugați usturoiul zdrobit, sare, piper și serviți cu mămăliguță. Poftă bună!

 

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.