Așa cum scriam într-un material anterior (pe care îl găsiți aici), postul intermitent este consecința cercetărilor medicale despre autofagie ale unui profesor japonez, răsplătite cu premiul Nobel pentru Medicină, în 2016.
Postul intermitent este mai mult decât o dietă, iar beneficiile sale nu se rezumă doar la pierderea în greutate. Pe înțelesul tuturor, este un stil de a mânca în anumite intervale restrânse de timp, care alternează cu intervale de abstinență voluntară de la alimente și băuturi. Cea mai populară formă de post intermitent este cea de 16/8, adică 16 ore de post (în care puteți consuma doar apă, sau băuturi fără calorii, precum cafea și ceai neîndulcite), urmate de o fereastră de 8 ore, în care se pot consuma alimente. Există, firește, multe alte variante ale acestei metode, dar în materialul de astăzi ne vom rezuma la cea menționată mai sus, care este și cea mai ușor de urmat. Iată 8 beneficii dovedite știintific ale postului intermitent:
- Contribuie la scăderea în greutate, fără o restricție dramatică a caloriilor. Cercetările arată că numărarea caloriilor și limitarea opțiunilor alimentare provoacă mult stres, pofte necontrolate și efectul yo-yo. Postul intermitent este o metodă de hrănire programată, dar care îți permite, în fereastra de 8 ore pe care ai ales-o, să mănânci destul de bine.
- Postul intermitent te ajută să îți menții greutatea corporală stabilă, după ce ai reușit să slăbești. Iar acest lucru, trebuie să recunoaștem, nu se prea întâmplă în cazul dietelor de slăbire restrictive, pentru că, odată ce revii la obiceiurile alimentare dinainte, te îngrași la loc. Multe studii au demonstrat că persoanele care au ținut post intermitent, combinat cu un stil de alimentație bogat în proteine, nu numai că au slăbit, dar nu au mai avut apoi probleme cu menținerea greutății.
- Postul intermitent scade riscul de a face diabet zaharat de tip 2. Atunci când mâncăm, corpul nostru eliberează insulina în sânge, pentru a alimenta celulele cu energie, dar cei care sunt pre-diabetici sunt rezistenți la insulină, ceea ce înseamnă că nivelurile lor de zahăr din sânge rămân ridicate. Postul intermitent le este de folos, deoarece reduce glicemia si nivelul insulinei (îmbunătățind nivelul general al metabolizării glucozei). Prin această metodă de hrănire, se normalizează sensibilitatea la insulină și leptină – cheia pentru o sănătate optimă, având în vedere că rezistența la insulină este principalul factor ce predispune la boli cronice, de la diabet, la boli de inimă și cancer.
- Postul intermitent reglează ritmul circadian, cunoscut și sub denumirea de ciclu somn /trezire, care este un sistem natural, intern, conceput pentru a regla stările de somnolență și de veghe în decurs de 24 de ore. Cercetările arată că reglarea acestui ritm circadian are un efect benefic asupra funcționării metabolismului.
- Reduce inflamațiile din organism și diminuează pagubele provocate de acțiunea radicalilor liberi.
- Scade tensiunea arterială.
- Reduce nivelul trigliceridelor.
- Întârzie imbătrânirea și poate prelungi viața.
V-ar putea interesa și:
Adaugă comentariu