Primul român mort de coronavirus are o poveste tragică. Bărbatul avea cancer, iar virusul chinezesc i-a fost fatal. Copiii bărbatului sunt în străinătate şi nu se pot ocupa de înmormântare.
Bărbatul din Filiaşi infectat cu coronavirus, care a murit duminică în Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova, va fi înmormântat de autorităţile locale. Urgenţa spitalului din oraş, unde bărbatul a stat internat două zile, rămâne închisă, scrie Mediafax.
Bărbatul de 67 de ani, din Filiaşi, a revenit în ţară în data de 6 martie, din Franţa. Acesta suferea de cancer în fază terminală şi s-a întors în România cu o cursă aeriană. 12 zile mai târziu, după ce a ajuns la urgenţa Spitalului Filiaşi pentru că se simţea rău, a fost diagnosticat cu coronavirus. A fost transferat la Terapie Intensivă la Spitalul de Boli Infecţioase Craiova, iar duminică dimineaţa, au anunţat că este prima persoană din România, infectată cu „noul coronavirus”, care a murit.
Primarul Filiaşului, Ilie Costeluş, spune că bărbatul se despărţise de foarte mulţi ani de familie, iar rudele sale sunt acum de negăsit, aşa că acesta va fi înmormântat de autorităţile locale.
„Nu are familie. Dumnealui a divorţat acum foarte mulţi ani, vreo 20 de ani, după care a plecat în Spania. Din Spania, după ce şi-a tratat boala de care a suferit, în primă fază, şi care a recidivat ulterior, s-a dus în Franţa.Nici în momentul acesta nu ştim nimic despre copiii dumnealui, având şi fatăşi băiat.Ce am înţeles, că ar fi plecaţi din ţară şi în această situaţie trebuie să se ocupe de înmormântare Primăria Filiaşi sau Primăria Municipului Craiova. Suntem în discuţii să vedem care dintre noi va prelua rezolvarea acestei situaţii astfel încât să putem să ducem la îndeplinire şi acest moment final. Conform legislaţiei în vigoare, poate fi înmormântat, nu înseamnă neapărat că trebuie incinerat.Din câte am citit eu, nu am văzut să scrie nimic de incinerare ca şi stare obligatorie”, a declarat Ilie Costeluş, primarul oraşului Filiaşi
În urma bărbatului de 67 de ani, Urgenţa Spitalului Filiaşi a fost închisă, iar 23 de cadre medicale care au intrat în contact cu acesta au fost testate pentru se vedea dacă au fost infectate cu coronavirus. Autorităţile locale spun că cele mai multe teste sunt gata, iar rezultatul a fost negativ. Cu toate acestea, primarul Filiaşului, Ilie Costeluş, a declarat pentru Mediafax, că în oraş „pluteşte” teama.
„Cred că 15 teste sunt gata, negative. Printre care şi al mamei mele. Cu toate acestea ea este în autoizolare.(…)Este o temere,şi eu manifest o temere, este o temere de a fi infestat cu acest virus. (…)Am făcut acţiuni de educaţie şi prevenţie. Vă rog să mă credeţi, părerea mea e că la început, peste 80% nu au crezut nimic despre acest virus. Acum uitaţi-vă că au început să se golească străzile.dacă veneaţi acum o săptămână, cel puţin o sută d eoameni întâlneaţi pe drum. Eu cred că, faprul că-I sperie este cea mai mare realizare în a-I determina să stea în casă De multe ori stau şi mă gândesc de ce este nevoie să se dea o hătărâre, la nivel naţional, care poate fi interpretată peste zece ani că a avut o tentă dictatorială, în condiţiile în care noi trebuie să percepem singuri:< domne, e riscul ăsta…O fi, n-o fi…Două-trei săptămâni eu nu cred că crapă pământul să stăm cu toţii în casă, la sfârşit tragem linie: cine trebuie tratat…> şi eu cred că aceste cazuri s-ar diminua extrem de mult”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Ilie Costeluş, primar Filiaşi
În Filiaşi, duminică după amiază, străzile erau aproape pustii.
” Nu mă tem că stau acasă”, a declarat un bărbat
„E bine să stea lumea în casă, să nu mai plece, dar…ce să facem, necesarul…”, a spus un alt bărbat
Alte persoane,care au intrat în contact cu bărbatul de 67 de ani infectat cu coronavirus, atât în aeronava cu care s-a întors din Franţa, cât şi după ce a ajuns la Filiaşi, aşteaptă rezultatele. Toate persoanele sunt în autoizolare la domiciliu.
Adaugă comentariu