Vedete

Premiile Oscar – grandioasa sărbătoare a celei de-a șaptea arte. O scurtă istorie a râvnitei statuete

Cea mai fastuoasă și mai așteptată sărbătoare din lumea filmului  a fost, ca în fiecare an, un prilej de triumf și bucurie pentru unii, de dezamăgire pentru alții, o paradă a celor mai elegante ținute, a celor mai originale discursuri, ș. a.m.d.  Indiferent cine au fost favoriții noștri, dacă au câștigat sau nu râvnita statuetă,  ceremonia a fost și va rămâne un spectacol unic, plin ochi de oameni frumoși și foarte eleganți.  Dar, poate, vă întrebați cum s-a născut acest spectacol grandios, care reunește, an de an, cei mai talentați „lucrători” din lumea filmului!

Prima ceremonie a Premiilor Academiei a avut loc pe 16 mai 1929. Aproximativ 270 de invitați, printre care vedete de film proeminente, regizori și producători influenți, s-au adunat într-un hotel de pe Bulevardul Hollywood pentru ceremonia care a durat cam… 15 minute. Primul laureat al premiilor Oscar din istorie a fost actorul german Emil Jannings, pentru rolurile sale din două filme mute. Nimeni nu bănuia la acea vreme că scurta ceremonie va deveni piatra de temelie a celui mai important eveniment dedicat filmului din întreaga lume.  Astăzi, gala premiilor Oscar durează ore în șir și este urmărită pe TV sau Internet de milioane de oameni. Un minut de publicitate costă, în cadrul acestui eveniment, cam 1.800.000 USD! Sigur, nu e la fel de mult ca la Superbowl, dar totuși…

O statuetă Oscar este, probabil, cea mai mare realizare din cariera unui actor, regizor, compozitor, sau scenarist. Râvnitul trofeu are doar 34 de centimetri  înălțime și este realizat din bronz, acoperit de un strat subțire de aur de  24 de karate.  „Oscar” a devenit numele oficial al statuetei abia în 1939.

Ideea înființării Academiei Americane de Film i-a aparținut lui Louis B. Mayer, șeful influent al companiei de producție de film Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) Hollywood, iar primul președinte din istorie al celebrei instituții a fost popularul actor Douglas Fairbanks. În prezent, aproximativ 7.000 de oameni din industria filmului sunt membri ai Academiei.

Procedurile de atribuire a premiilor au fost schimbate pe parcursul anilor. Dacă în trecut, jurnaliștii erau anunțați în prealabil despre numele câștigătorilor, această practică a fost schimbată, iar din 1941 s-a trecut la plicurile sigilate, care sunt deschise doar în timpul ceremoniei Oscarurilor.

Găsiți  aici  lista completă a câștigătorilor din acest an.

 

V-ar putea interesa și:

 

Secrete de vedete: cum se mențineau în formă starurile de odinioară. Astăzi – Audrey Hepburn

Cele mai celebre sprâncene din istorie! Tu pe care le preferi?

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.