Actual

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a vorbit „fără perdea” despre coronavirus. „Să îi protejăm pe cei de lângă noi, dacă nu, Dumnezeu cu mila”

Iată principalele declaraţii făcut de prof. dr. Adrian Streinu-Cercel:

„Avem o transmitere local-comunitară a virusului. Elementul important – sunt forme uşoare cu doar câteva excepţii pentru care avem resursa mentală pentru a susţine funcţiile normale ale lor. Nu avem o situaţie critică în momentul de faţă, dar va apărea şi ea într-o perioadă estimată de timp”.

„În fiecare săptămână suntem în conferinţă cu colegii din China, se prezintă cazurile lor. Măsurile de izolare trebuie luate cu cap, nu să blocheze România”

„În 6 – 10 săptămâni persoana în vârstă să fie izolată, să i se dea alimentele la uşă”.

„Testarea în România s-a făcut foarte bine până acum. Acum se schimbă programul de testare. Testarea acum va trebui să se extindă în masă. Următoarele zile vor fi decisive. Ordinea la testare: cei cu simptome, boli severe respiratorii, personal medico-sanitar”

„Să creăm un centru de tele-medicină. Lumea să fie sigură că nu vor fi abandonaţi acasă. Nu e de aceeaşi magnitudine cu cancerul.”

Despre testele rapide, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a spus: „Sunt 2 tipuri – unul cu prezenţa anticorpilor, nu are o valoare pentru a demonstra că e infectată cu virus persoana, şi teste de imunofluorescenţă, care caută virusul, acestea sunt bune. Prima categorie o să fie folosită de cei de la epidemiologie ca să ne dăm seama de magnitudinea epidemiei din România.”

„Rugămintea este să facem un efort să îi protejăm pe cei de lângă noi, dacă nu, Dumnezeu cu mila”.