Eveniment Featured

Profesorii, revoltați din cauza reprogramării la vaccinul anti-Covid-19: „Nu se respectă prioritatea”

Cu cel puţin două tulpini COVID care circulă în prezent, momentul deschiderii şcolilor în România rămâne sub semnul întrebării. Teoretic, o decizie va fi luată marţi.

Asta, în timp ce autorităţile noastre au hotărât să amâne inclusiv vaccinarea profesorilor pe care au numit-o insistent, în ultima lună, “prioritară”.

Reprogramarea, cu pană la 17 zile, mai târziu stârneşte numeroase reacţii.

Un profesor de ştiinţe la clasele de gimnaziu şi-a pierdut, de curând, un coleg cu care ar fi trebuit să ajungă, zilele acestea, la centrul de vacccinare.

„Doar 35 de ani, a murit de COVID fără să ştie că are vreo altă boală şi aşteptam împreună să ne vaccinăm. Sunt de-a dreptul îngrozită. Mă voi întoarce între elevi şi între colegii mei” spune Ioana, profesoară.

Reporter: Ioana, ca profesor de geografie, cu câţi elevi ai contact într-o zi obişnuită?

Ioana, profesor: „La 5 ore pe zi ori 30 de elevi într-o clasă, o medie, înseamnă 150 de elevi pe zi.”

Până acum au reuşit să se vaccineze doar 20.000 de angajaţi din învăţământ, dintre cei 113.000 programaţi.

Acum două săptămâni, la publicarea sondajului Ministerului Educaţiei privind intenţia de vaccinare a dascălilor, stârneau revoltă, mai ales printre părinţi, procentul mic al celor hotărâţi să se vaccineze- sub 50% şi cel mare, al nehotărâţilor. Decizia a fost însă tot timpul în mâna profesorilor.

Oficialii au asigurat că imunizarea profesorilor este un act strategic, pentru că nu vorbim numai de 200.000 de adulţi, ci şi de 3 milioane de preşcolari şi elevi! Şi, în plus, era implicat factorul timp- poliţa de asigurare a liniştii în şcoală trebuia semnată înainte de întoarcerea la catedră. Ce s-a întâmplat de fapt? Aproape lipsiţi de sprijin de la inspectoratele locale, doritorii s-au înscris singuri în platformă. Şi au primit ulterior, într-o covârşitoare majoritate, mesajul de reprogramare.

Andreea Nicola, educator: „Am primit-o cu surprindere din nou şi cu oarecare supărare, pentru că nu se respectă prioritatea aceasta cu care am fost anunţaţi iniţial. Pentru că lucrăm într-un mediu cu mulţi copii.”

15 preşcolari, cei mai mulţi sub 5 ani, sunt în grijă Andreei, în timpul celor 8 ore la grădiniţă. Tânăra spera ca pe 8 februarie să revină la normal.

Sorin Câmpeanu, ministrul Educației: „Decizia se va anunţa marţi, 2 februarie. Va fi una finală. Principalul factor care condiţionează redeschiderea şcolilor în format fizic este evoluţia epidemiologică. Cantitativă, a numărului de infectări, dar şi cea a noii tulpini.”

Un articol publicat de New York Times arata că deschiderea şcolilor într-un nou context pandemic, cu cel puţin 3 tulpini noi în circulație, nu se poate face în siguranţă decât cu respectarea absolută a regulilor de distanţare şi purtare a măştilor, şi că singurul as în mânecă este de fapt imunizarea celor de la catedră.

Dacă un educator va primi prima doză la jumătatea lui martie, el va veni protejat în faţa copiilor mici, care nu poartă mască, abia la începutul lunii mai.