Sănătate

Progres major al oamenilor de ştiinţă: Testul de sânge care „poate depista mai mult de 50 de tipuri de cancer”

Un simplu test de sânge poate depista mai mult de 50 de tipuri de cancer, adesea înaintea apariţiei simptomelor, spun oamenii de ştiinţă.

Acest test ar putea ajuta la diagnosticarea mai rapidă a tumorilor şi astfel ar fi mai uşor de tratat şi de vindecat, potrivit BBC, citat de Mediafax.

Momentan, cercetările arată că testele au avut o acurateţe de 99%.

Testul urmăreşte modificările chimice la nivelul fluxului sanguin atunci când există o tumoră în organism.

Cercetătorii britanici de la Harvard Medical School, împreună cu colegii de la Institutul Francis Crick şi de la University College London, au testat mai mult de 4.000 de eşantioane ale pacienţilor – unele cu cancer şi altele fără.

Mai mult de 50 de tipuri de cancare, precum cel de colon, de plămâni şi ovarian au fost despistate cu ajutorul testului. Iar în 96% dintre eşantioane, analizele au detectat exact tipul de cancer.

Analiza este momentan în faza de testare clinică, iar cercetătorii încearcă să înţeleagă cât de performant este testul.

„Detectarea cancerului în faze incipinte, atunci când sunt mai puţin agresive şi mai uşor de tratat, poate salva vieţi şi avem nevoie de inovaţii pentru ca acest lucru să devină realitate”, a spus David Crosby, de la Insistutul de Cancer din Marea Britanie.

„Chiar dacă acest test este în faze incipiente de dezvoltare, rezultatele de până acum sunt încurajatoare”, a adăugat omul de ştiinţă.

loading...
----------------------
Loading...