Timp Liber

Râsul – câți mușchi folosim atunci când râdem

„Zâmbetul este cea mai frumoasă limbă din lume” – această zicală exprimă foarte bine semnificația zâmbetului și a râsului.  Asta ar trebui să facă fiecare dintre noi: să râdă din suflet, cel puțin o dată pe zi!  În ciuda diferențelor de cultură, limbă și aspect, oamenii din întreaga lume au un lucru în comun –  râsul, o expresie a fericirii și a bucuriei.

Dar de ce râdem, de fapt? 

Omul poate râde încă de la naștere,  chiar dacă în primele zile acest lucru este mai degrabă un reflex. Trebuie știut că râsul este un obicei specific uman. Doar unele maimuțe mai au capacitatea de a râde. Prin aceasta,  ele semnalizează: „să nu îți fie frică, nu sunt agresiv”. Râsul și zâmbetul facilitează și interacțiunea dintre oameni. Ele contribuie la ridicarea stării de spirit, exprimă buna dispoziție și simpatia. Și, nu în ultimul rând, sunt o supapă pentru înlăturarea stresului și a furiei.

Prof. Hinderk Emrich de la Școala de Medicină din Hannover spune că râsul eliberează un flux de energie mentală și îndepărtează energiile negative, ca și cum le-am elimina din corp, ca și cum le-am „tuși”. Se poate spune că râsul are rolul unei…  tuse mentale. Atunci când râde, omul își activează mușchii faciali, respiratorii și  laringieni. Respirația devine mai rapidă și mai adâncă, iar bronhiile sunt ventilate mai bine. Cel mai important lucru este,  însă, faptul că prin râs, organismul eliberează serotonină – hormonul fericirii. Râsul este, așadar, un obicei foarte sănătos.

„O zi fără zâmbet este o zi pierdută”.

Râsul este contagios. Aici vorbim de o contagiune emoțională, realizată de așa-numiții ”neuroni oglindă”. Aceștia fac ca starea de spirit pe care o percepem la o altă persoană să fie oglindită, retransmisă și activată și în noi. Se poate spune că în acest fel, noi simțim și chiar trăim într-o anumită măsură, râsul celuilalt.

Dar cât de contagios este într-adevăr râsul?

S-a făcut un test cu o înregistrare cu râsete, care a fost redată apoi în mijlocul unei zone pietonale. Și,  într-adevăr,  a funcționat: râsul este contagios! Majoritatea trecătorilor au fost „infectați” cu microbul râsului.  Trebuie menționat că râsul este un exercițiu destul de ușor pentru corpul nostru. Pentru a ne uita „urât”, cu o mină dușmănoasă,  avem nevoie de 54 de mușchi, dar pentru a râde, folosim doar 43 de mușchi. Copiii au o stare psihică mai bună și datorită faptului că ei râd de pănă la 400 de ori pe zi! Adulții, însă – cel puțin așa spun statisticile – de doar cincisprezece ori. Cu cât îmbătrânești, cu atât râzi mai puțin. Ar trebui să încercăm să râdem și să zâmbim mai mult.  Și asta nu numai pentru a ne îmbogăți relațiile sociale, ci și pentru că râsul ne întărește sistemul imunitar. Se spune că două minute de râs cu poftă echivalează cu douăzeci de minute de jogging.

 Și cum a spus Charlie Chaplin, „O zi fără zâmbet este o zi pierdută”.

 

V-ar putea interesa și:

 

Află cum emoțiile pe care le simți, fie ele pozitive, sau negative, îți pot influența starea de sănătate

Plânsul – benefic pentru sănătate, în anumite limite. Află de ce este bine ca uneori să dai frâu liber emoțiilor

loading...
----------------------
Loading...