Food&Drinks

Rețeta de vineri – prăjitură cu dovleac (se poate consuma și în post)

Este păcat să nu profităm de generozitatea toamnei și să nu introducem în alimentație dovlecii, pe care îi găsim din belșug în acest anotimp. Desertul de astăzi este simplu, gustos și parfumat și poate fi consumat și în zilele de post.

Ingrediente aluat:

  • 1 pachet margarină (250 g)
  • 5 linguri ulei
  • 5 linguri apă
  • 1 linguriță oțet
  • un praf de sare
  • făina cât cuprinde (cam 460 g)

Ingrediente umplutură:

  • 850 g dovleac plăcintar (curățat de coajă și de semințe)
  • 300 g zahăr
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • opțional, 250 ml apă
  • 1 linguriță praf de scoțișoară
  • 2 linguri gris

Mod de preparare:

Dovleacul curățat de coajă și de semințe se dă prin răzătoarea mare și se pune la fiert împreunaă cu zahărul și zahărul vanilat, amestecând din când în când. Dacă vi se pare că mai este nevoie, mai puteți adăuga puțină apă. Când fiertura a scăzut, se ia de pe foc și lasă să se răcească. Între timp, se pregătește aluatul: se pun într-un castron margarina tăiată bucăți, uleiul, apa, oțetul și sarea. Se adaugă treptat făina și se frământă bine ingredientele, până când coca nu se mai lipește de mâini. Se împarte aluatul în două bucăți egale, iar o parte se întinde într-o tavă unsă cu ulei și tapetată cu hârtie de copt, cu ajutorul unui pahar. Se înțeapă aluatul cu furculița din loc în loc, se presară deasupra cele două linguri de gris, apoi se pune uniform compoziția de dovleac. A doua bucată de aluat se întinde cu sucitorul pe masa de lucru, apoi, cu mare atenție, se asează deasupra umpluturii. Se taie surplusul de aluat de pe margini, se înțeapă din nou cu furculița și se lasă la cuptor până când prăjitura arată frumos rumenită. Când s-a răcit suficient, puteți să o pudrați zu zahăr.

V-ar putea interesa și:

8 motive pentru care ar trebui să consumi cât mai des dovleac, unul dintre darurile neprețuite ale toamnei

Rețeta de vineri – prăjitură „Albă ca Zăpada”

Loading...