Sănătate

Rolul macronutrienților și micronutrienților în organism. De ce trebuie să avem o alimentație echilibrată

Am auzit deseori vorbindu-se despre macronutrienți și micronutrienți, dar poate nu toată lumea știe ce înseamnă aceștia. Ei bine, hrana noastră cea de toate zilele conține macro și micronutrienți, care ne ajută să îi oferim organismului tot ceea ce are nevoie pentru a funcționa la parametri optimi. Sau, cel puțin, asta ar trebui să facem, printr-o alimentrație echilibrată și sănătoasă.

  1. Micronutrienții sunt, practic, toate vitaminele și mineralele (vitamina, A, B, C. D, magneziu, potasiu, calciu, ș.a.m.d.), care se găsesc în hrana noastră și care ajută la producerea de enzime, facilitarea creșterii, menținerea unui metabolism activ, descompunerea macronutrienților în energie, producția de hormoni, încetinirea procesului de îmbătrânire și altele. Dar, poate, cel mai important rol al micronutrienților, deși cu greu putem face o departajare, este acela de a menține sistemul imunitar la cote maxime. Așadar, preocuparea noastră de bază ar fi să îi furnizăm corpului alimente bogate în micronutrienți, precum: legume, fucte, nuci, semințe, leguminoase, dar și produse de origine animală. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că organismul uman are nevoie de 13 vitamine și 18 minerale, pentru a funcționa așa cum ne dorim. Orice carență serioasă de vitamine sau minerale își va spune cuvântul și ne va periclita într-un fel sau altul sănătatea.
  2.  Macronutrienții sunt substanțe chimice în care se desconpun caloriile. Iată cele trei mari categorii de macronutrienți: proteine, carbohidrați și grăsimi. La fel ca micronutrienții, macronutrienții au și ei o importamță covârșitoare pentru buna funcționare a organismului, pentru că ei se transformă în energie. Fiecare categorie de macronutrienți este importantă, deși există unele voci care susțin că ne-am putea lipsi de carbohidrați. Proteinele reglează producția de anticorpi, cresc și întrețin masa musculară și sunt o susră de energie atunci când nivelul de glicogen este scăzut.  Surse de proteine: carne, pește, ouă, lactate, soia, orez, fasole, etc. La rândul lor, mult blamații carbohidrați sunt, practic, sursa de energie a corpului. Ideal ar fi să-i alegem pe cei buni, care se găsesc în: orez brun, banane, fasole, linte, năut, ovăz, cereale integrale, etc. Și grăsimile au fost blamate multă vreme, deși ele sunt esențiale pentru viață, fiind prezente în fiecare celulă a coprului nostru. Există însă grăsimi bune și grăsimi rele (vezi articolul aici), așa că trebuie să ne asigurăm că le alegem pe cele benefice pentru noi. Surse: uleiuri naturale, presate la rece, avocado, peștele gras, unt de arahide, etc.

V-ar putea interesa și:

Capcanele mâncatului sănătos – atenție, unele diete duc la carențe de nutrienți importanți pentru organism!

5 semne care îți arată că ai un deficit de potasiu în organism

Loading...

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.