Eveniment Featured

România a înregistrat creșteri fără precedent la mortalitatea altor boli! Pandemia a îngreunat accesul oamenilor în spitale

Pandemia a îngreunat accesul oamenilor în spitale, iar România a înregistrat creșteri fără precedent la mortalitatea altor boli. Daniel Sandu, sociolog și cercetător la Institutul European Universitar din Florența, a calculat excesul de mortalitate în România în 2020 faţă de anii anteriori, pentru a vedea impactul real al COVID-19. El explică pentru cititorii Libertatea cum pandemia de COVID-19 este responsabilă, direct şi indirect, pentru cel puţin 26.000 de morţi în perioada martie-noiembrie 2020, perioadă în care raportările oficiale au numărat 11.331 de decese COVID.

Autorităţile sunt „analfabete numeric” – În 2020 am pierdut – direct şi indirect – de două ori mai multe vieţi din cauza COVID-19 decât în cifrele oficiale. Credeţi că autorităţile ar trebui să comunice mai mult pe cifrele astea? Nu am văzut această informaţie folosită de oficiali. – În mod cert, ar trebui să fie folosită de autorităţi, pentru că cifra aceasta este influenţată de diferenţa de capacitate instituţională între state.

Aceasta este o cifră-parametru. Cifrele autorităţilor – număr de teste, număr de cazuri, număr de morţi de COVID – sunt cifre care ţin foarte mult de capacitatea fiecărui stat de a testa şi de a depista cazurile de COVID. Altfel spus, dacă am fi testat 100.000 de oameni, în loc de 50.000 la vârf, probabil că am fi depistat mai multe din morţile astea.

Sunt foarte convins că oamenii nu mai rezistă psihic, moral, să rămână în casă, însă, dacă li s-ar spune foarte direct şi foarte pe şleau: „băi, este mult mai grav decât era înainte din multe motive”, eu cred că, scrâşnind din dinţi, ar fi mult mai precauţi decât în momentul de faţă. Dar în acest moment, informaţiile noi sunt foarte limitate şi nu sunt folosite de guvernanţi. COVID a ajuns în rural, unde riscă să facă şi mai multe victime care scapă de radarul testelor – Există diferenţe între rural şi urban în ceea ce priveşte mortalitatea în exces? – În primele 10 luni ale anului trecut, mortalitatea în exces era distribuită relativ egal între oraşe şi sate, deci urban-rural.

În noiembrie, mortalitatea în exces din rural a crescut foarte mult şi o să crească şi mai mult. Boala a ajuns în rural, unde contagiozitatea este mai mică, pentru că ruralul este mai puţin dens, dar acolo populaţia în vârstă este mult mai mare, ceea ce înseamnă că numărul de morţi pe care o să-l vedem în următoarea perioadă o să fie mult mai subevaluat decât până acum, pentru că la sate nu se testează aproape deloc şi foarte, foarte rar se atribuie morţile neaşteptate COVID-ului.