Featured Timp Liber

S-a anunțat ordonanța de urgență prin care românii își pot cumpăra anii de vechime în muncă

Veste buna pentru romani. Seful Cancelariei premierului, Ionel Danca, a anuntat adoptarea unei ordonante de urgenta, potrivit careia romanii vor putea sa-si cumpere anii de vechime pentru a iesi mai repede la pensie.

Care sunt conditiile

Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta care aduce schimbari majore in sistemul de pensii publice.

„Prin acest proiect de ordonanta de urgenta, in termeni populari, persoanele care au varsta de pensionare si au un stagiu incomplet de cotizare pot cumpara vechime pentru completarea stagiului de cotizare, fie stagiul minim de cotizare, fie stagiul complet de cotizare de 35 de ani”, a declarat vineri Ionel Danca, potrivit Agerpres.

Cati ani pot fi ii poti cumparati

Persoanele care doresc sa faca acest lucru ar trebui sa plateasca in contul contributiei sociale suma de 23.200 de lei, achitata integral sau in transe pana in 2021.

„Si, prin acest proiect de ordonanta de urgenta, initiat de Ministerul Muncii (…) practic se repara aceasta inechitate si persoanele indreptatite la o pensie, dupa indeplinirea varstei de pensionare, pot sa-si completeze stagiul de cotizare in limita maxima a 6 ani si la nivelul salariului minim brut pe economie.

Practic, o persoana care in momentul de fata nu are stagiul minim de cotizare de 15 ani, dar are varsta de pensionare sau lipsesc cativa ani de contributii din stagiul complet de cotizare de 35 de ani, dupa adoptarea acestei ordonante de urgenta, pot incheia un contract de asigurari sociale pentru plata contributiilor pentru perioadele respective.

Nivelul contributiilor sociale care vor fi platite va fi la nivelul salariului minim brut pe economie”, a declarat Ionel Danca pentru Digi 24.

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.