Stil

Șapte subiecte pe care NU trebuie să le abordezi la mesele de sărbători

Bârfele în familie sunt atât de tentante, mai ales atunci când vă vedeți lăngă o mulțime de apropiați la mesele de sărbători.  Psihologii ne sfătuiesc, însă, să rezistăm ispitei. Nu uitați că această perioadă a anului este despre armonie, bunătate și toleranță. Nimeni nu va privi cu ochi buni lucrurile mai puțin plăcute pe care le aveți de împărtășit despre o anumită rudă sau cunoștință, sau laudele excesive pe care vi le aduceți, ori sfaturile pe care le dați altora cu forța. Iată câteva subiecte de care trebuie să vă țineți la distanță, atunci când participați la o masă în familie, sau între prieteni apropiați:

  • Politica se înscrie, în general, pe lista subiectelor abordate la o cină. Totuși, trebuie să țineți cont că ea generează adesea polemici dure și naște animozități. Dacă vă treziți să vă manifestați simpatia față de actualul guvern în fața unor oameni care detestă partidul aflat la putere, s-ar putea să acest lucru să degenereze în certuri nedorite la un astfel de eveniment.
  • Banii. Iată încă un subiect delicat, mai ales în condițiile în care nu toți participanții la cină stau bine la acest capitol. Să le amintești oamenilor în aceste momente festive că au rate și facturi de plătit, poate fi un gest deplasat și nedelicat. Ca să nu mai vorbim că discuția poate aluneca spre alte subiecte colaterale, ca moștenirea bunicilor, de a cărei împărțeală sunteți nemulțumiți ș.a.m.d.
  • Lauda excesivă a copiilor. Asta este o meteahnă a românilor, aceea de a vorbi fără oprire despre odraslele lor și realizările ieșite din comun ale acestora. Așa că abțineți-vă, mai ales la mesele în familie, unde pot fi prezenți și părinți care au o relație problematică cu fiii sau fiicele lor, sau care nu au chiar atâtea motive de mândrie. Aceste discuții pot duce la frustrare și chiar dușmănie.
  • Reproșuri la adresa unei rude care nu s-a căsătorit încă, sau nu a făcut copii. Din nou, asta e o tendință generală la români. Ei mor de grija altora și sunt foarte preocupați să-și vadă cât mai repede apropiații căsătoriți și cu copii. Dacă nu și-au găsit încă sufletul pereche, li se pune insistent întrebarea: ce mai aștepti? Vrei să nu te mai ia nimeni? Iar dacă respectivul nu are încă urmași, trebuie îmboldit să facă repede unul, care “să-i poate de grijă la bătrânețe.” Ei bine, aceste subiecte sunt nedelicate în general, dar cu atât mai mult sunt deplasate la mesele în familie. Nu trebuie să-i pui pe apropiați în situații neplăcute, nici să faci presiuni asupra lor, mai ales că oamenii au venit acolo să se simtă bine.
  • Părerea ta despre obezitate și celulită – acesta este un subiect delicat în orice zi, dar mai ales în timpul unei mese de sărbătoare poate duce la scăderea stimei de sine a unor invitați. Nu trebuie să discuți negativ nici despre kilogramele tale în plus, darmite despre ale altora și, oricum, abține-te să critici coprul, aspectul, dieta sau sănătatea cuiva. Nimeni nu se va bucura de această conversație, să știi.
  • Relația ta perfectă. Poate că ești, într-adevăr, într-o relație fericită și ai avut norocul să îți găsești sufletul pereche. Bravo ție, dar e o cruzime să te lauzi cu asta. La masa respectivă pot fi mulți oameni singuri, care poate tocmai au avut parte de o dezamăgire amoroasă profundă, o despărțire dureroasă, sau care nu au avut șansa să își întâlnească partenerul ideal. Nu le scoate ochii cu fericirea ta, mai ales că în această perioadă a anului, oamenii sunt mai sensibili decât de obicei.
  • Sfaturi despre creșterea copiilor. Să recunoaștem: nimeni nu este părintele perfect. Să oferi sfaturi despre ce ar trebui să facă alți părinți, sau să critici comportamentul altor copii decât ai tăi, este rareori util și poate duce la o ceartă nedorită. Când vine vorba despre cei mici, toată lumea are câte o părere – ba că trebuie alăptați la sân, ba că trebuie vaccinați, sau, dimpotrivă, că nu e bine să faci asta. Nu uita, însă – fiecare părinte are dreptul să ia propriile decizii și să-și asume consecințele acestora.

V-ar putea interesa și:

Cum să NU ne îngrășăm de sărbători. Zece trucuri la care putem apela

Cinci recomandări care vă ajută să faceți față cu brio anotimpului rece

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.