Actual

„Sărbătorile pascale trebuie să se desfăşoare cu Dumnezeu în suflet, nu cu mese şi bairame”

Vom avea, cel mai probabil, primul Paşte virtual din istoria omenirii. Sărbătorile pascale trebuie să se desfăşoare cu Dumnezeu în suflet, nu cu mese şi bairame, spune profesorul şi medicul Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”  din Bucureşti. Dacă nu înţelegem acest lucru ne asumăm un risc să ne contaminăm între noi şi de atunci încolo Dumnezeu cu mila, a completat doctorul, potrivit Mediafax.

„Noi vom avea o pantă uşor ascendentă. Cam aşa ar trebuie să meargă lucrurile. Dar dacă ne vom îngrămădi în mall-uri, market-uri vom avea un număr mare de îmbolnăviri. În momentul de faţă, se speră că rata transmiterii coronavirusului va fi de 1 la 1, dar într-un scenariu în care populaţia nu se conformează recomandărilor s-ar putea ajunge la 1 la 3. Rezultatul măsurilor deja luate va putea fi evaluat în 14-21 de zile”, a spus Streinu-Cercel la Marius Tucă Show.

Managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş recomandă românilor să evite adunările cu ocazia zilelor de Paşti. „Sărbătorile pascale trebuie să se desfăşoare cu Dumnezeu în suflet, nu cu mese şi bairame. Dacă nu înţelegem acest lucru ne asumăm, un risc potenţial să ne contaminăm între noi şi de atunci încolo Dumnezeu cu mila. După ce trece epidemia, vom putea da o chermneză mare la nivel naţional în care să sărbătorim cum se cuvine”, a spus medicul.

Impunerea de restricţii de circulaţie nu este exclusă, dar aceste restricţii trebuie să fie bine gândite, România trebuie să rămâna o ţară funcţionabilă, spune Streinu-Cercel: „Nu ne putem băga în peşteră, categoric nu. Vor fi o serie de reguli, fără doar şi poate. Dacă vor fi gândite bine, putem trece peste pandemie şi să dăm un exemplu de bune practici”.

MĂSURI DE SPRIJIN ALE CELOR IZOLAŢI LA DOMICILIU SAU A CELOR INFECTAŢI

„Lucrăm la un centru de telemedicină la care medicii să răspună la telefoanele celor izolaţi la domiciliu ca să fie siguri că nu vor fi abandonaţi acasă. Este inclusiv o protecţie psihică pentru că presiunea asupra lor este foarte mare”, a precizat Adrian Streinu-Cercel.