Stil

Șase obiceiuri nocive care te îmbătrânesc înainte de vreme

Nimeni nu poate să rămână veșnic tânăr și frumos. Cu toate acestea, multe persoane reușesc cumva să înainteze în vârstă cu multă grație, au un aer tineresc, multă energie, sunt sănătoase și emană în jur multă pozitivitate. La polul opus întâlnim oameni cu un aspect obosit, gârboviți, cu fețele brăzdate de riduri,  iar când le aflăm vârsta reală, suntem surprinși, deoarece par mult mai bătrâni decât sunt de fapt. Dincolo de moștenirea genetică, anumite obiceiuri, alimentele pe care le consumăm, pot influența felul în care înaintăm în vârstă. Iată  6 obiceiuri nocive, care grăbesc procesul de îmbătrânire:

Fumatul.  Corpul unui fumător este plin de toxine, care îi dau și pielii un aspect îmbătrânit și o ridează înainte de vreme. În plus, fumatul acționează asupra circulației sîngelui și împiedică buna oxigenare a organismului.

Consumul excesiv de alcool. Cei care beau moderat – un pahar pe zi în cazul femeilor și două pahare în cazul bărbaților – nu au decât beneficii de pe urma alcoolului. Lucrurile se schimbă însă radical în cazul unui consum foarte mare, care aduce o mulțime de probleme de sănătate, inclusiv accelerarea procesului de îmbătrânire.

Nopțile pierdute. Privarea organismului de  somn, mai ales pe termen lung, este extrem de nocivă.  Specialiștii spun că trebuie să dormin cam 7-8 ore pe noapte, dacă vrem ca organismul nostru să funcționeze la parametri normali. Altminteri, vor apărea dezechilibrele, cearcănele adânci, pungile sub ochi, care ne oferă un aspect îmbătrânit.

Mâncatul excesiv și nesănătos. Cercetările au demonstrat că persoanele care au o dietă în care sunt incluse o mulțime de fructe și legume, reușesc să încetinească procesul de îmbătrânire, mulțumită antioxidanților pe care le conțin aceste alimente. În schimb, cei care se alimentează incorect și consumă preponderent prăjeli, mâncăruri foarte grase, mulți carbohidrați  sau alimente procesate, vor fi predispuși la obezitate, o mulțime de boli și vor îmbătrâni prematur.

Un stil de viață sedentar. Alături de o dietă sănătoasă, practicarea unui sport în mod regulat,  ne poate ajuta să arătăm mai tineri, să avem o piele strălucitoare și multă energie. Persoanele sedentare, în schimb, arată și se simt mult mai bătrâne decât vârsta lor reală.

Stresul. Este ucigașul tăcut al celulelor și are puterea de a ne îmbătrâni prematur, în egală măsură cu celelalte obiceiuri nocive enumerate mai sus. Iată de ce ar trebui să apelați la toate metodele care vă ajută să vă eliberați de stres – meditație, yoga, ș.a.m.d.

 

V-ar putea interesa și:

Vrei să arăți mai tânără și mai proaspătă? Iată ce alimente poţi să mănânci

Știați că anumite alimente vă pot îmbătrâni prematur?