Sănătate

Semnal de alarmă: obezitatea duce la maladii grave și dublează riscul de deces

Să spunem că acum aveți multe kiograme în plus (atât de multe, încât vă puteți încadra la categoria “obeză”), dar nu vă alarmați, pentru că vă simțiți încă foarte bine. Cât timp va dura, însă, această situație? Vă spunem noi: nu mult! Un nou studiu, efectuat timp de 12 ani pe 6000 mii de persoane, a arătat, fără dubiu, că obezitatea aduce, mai devreme decât credeți, o serie de probleme de sănătate, unele foarte grave – boli de inimă, diabet, accidente cerebrale, ș.a.m.d.

Dar ce înseamnă să fii obez?  Te poți încadra în această categorie din momentul în care greutatea ta este cu 20%, sau mai mult peste greutatea normală (în funcție de sex, înălțime și vârstă). De pildă: să spunem că ești o femeie de 40 de ani și ai 1,65 m înălțime. În mod normal, ar trebui să cântărești maximum 62 de kilograme. Dar dacă de fapt cântarul îți arată că ai 80, atunci… ne pare rău, ești obeză!

Iar oamenii de știjnță spun că, deși s-ar putea să fii într-o formă fizică bună, pe termen lung, sănătatea ta este amenințată de kilogramele în plus. Noțiunea de a fi în formă ține de modul în care plămânii și inima oxigenează mușchii. Există persoane grăsuțe și agile, care urcă ușor câteva etaje, sau aleargă aproape la fel ca un om cu greutatea normală. Problema este alta: obezitatea predispune la boli, care înseamnă  multe medicamente, controale medicale periodice, uneori intervenții chirurgicale dureroase și costisitoare și, în general, alterarea calității vieții.  Mai mult, studiile arată că riscul unui deces prematur este de două ori mai mare în rândul persoanelor obeze. Așa că, dacă nu vă doriți asta, atunci încercați să mâncați sănătos și să faceți cât mai multă mișcare!

 

V-ar putea interesa și:

Dieta Rina – un regim de slăbire ceva mai prietenos, care promite schimbarea metabolismului

Patru obiceiuri la care ar trebui să renunțați, dacă nu vreți să vă sabotați dieta

 

Loading...

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.