Sănătate

Sfaturi bune pentru părinți: Cum să creștem un copil care mănâncă sănătos

Foto: Jill Wellington / pexels.com

Cu ajutorul UNICEF, vă prezentăm 6 modalități de a vă călăuzi copilul pe calea unei vieți cu obiceiuri pozitive.

O alimentație echilibrată susține sănătatea copilului și aduce beneficii care pot dura toată viața. Dacă învățați copiii să mănânce sănătos de la o vârstă fragedă, îi veți ajuta să aibă o relație pozitivă cu mâncarea și mai târziu, ca adulți. Și, vă vine să credeți sau nu, modelarea acestor obiceiuri poate fi un proces distractiv și sănătos – nu doar pentru copil, ci și pentru întreaga familie! Iată șase sfaturi care vă pot fi de folos.

1. Promovați obiceiuri pozitive

Copiii urmăresc tot ce faceți – inclusiv la masă. Puteți fi un model demn de urmat alegând alimente, băuturi și gustări sănătoase și implicându-vă în activități fizice distractive. Faptul că alegeți să puneți pe masă alimente sănătoase poate constitui un exemplu excelent pentru copil.

Încercați să-i invitați pe copii și la cumpărarea alimentelorm, sau la gătirea acestora. O să le placă să participe la crearea unor mese sănătoase și delicioase pentru familia lor.

Folosiți ora mesei ca pe o ocazie de a învăța ceva – căutați împreună diferite categorii de alimente și descoperiți nutrienții și vitaminele de care are nevoie organismul.

2. Mențineți o relație sănătoasă cu mâncarea

O mentalitate sănătoasă în privința alegerilor nutriționale este esențială pentru sănătatea organismului și pentru a vă proteja împotriva unor afecțiuni precum bolile cardiace, cancerul sau diabetul. Vă puteți călăuzi copiii:

  • Ajutându-i să înțeleagă dacă într-adevăr resimt senzația fizică de foame. Acest lucru îi va ajuta să înțeleagă nevoile propriului organism.
  • Evitând utilizarea mâncării ca recompensă sau pedeapsă. O astfel de utilizare a mâncării poate determina copilul să dezvolte o relație nesănătoasă cu mâncarea.
  • Neinterzicând anumite alimente. Interzicerea anumitor alimente, precum dulciurile, poate face copilul să și le dorească și mai mult.

În loc să spuneți nu alimentelor și băuturilor nesănătoase, limitați dimensiunea porțiilor și creați așteptări privind consumul redus al acestora (de exemplu, nu în fiecare zi) alimente. Vorbiți cu copiii despre motivele pentru care anumite alimente constituie o alegere mai bună decât altele. De exemplu, atunci când vor ceva dulce, explicați-le că un aliment cu zaharuri naturale, precum fructele, constituie o alegere mai bună decât alimentele procesate, precum cerealele dulci cu adaos de zahăr. Încercați să folosiți recompense nealimentare pentru comportamentele dezirabile, de exemplu, o activitate distractivă în familie.

Cu cât gama experiențelor alimentare ale copiilor este mai largă, cu atât este mai probabil ca aceștia să continue să mănânce o varietate de alimente din cele cinci grupe alimentare.

3. Renunțați la îndemnul „mănâncă tot din farfurie!“

Deși poate credeți că acest lucru l-ar ajuta pe copil să obțină nutrienții necesari din mâncare, astfel de comportamente pot determina copilul să refuze anumite alimente și pot conduce la asocieri negative cu momentul mesei. Dacă nu puteți convinge copilul să mănânce legume, arătați-i că vă plac, că sunt bune la gust. Copiii învață despre opțiunile alimentare de la părinți, deci încercați să îi încurajați cât mai mult. De asemenea, puteți încerca să le oferiți fructe sau legume care le plac alături de alt aliment sănătos, sau să îi încurajați să alegeți împreună un aliment nou. Aranjarea fructelor și legumelor în modele colorate și amuzante pe farfurie le pot face să pară mai apetisante. Este important să rețineți că poate fi necesar să încercați de mai multe ori să convingeți copiii să guste și să mănânce alimente noi – nu renunțați!

4. Controlul porțiilor este o prioritate

Porțiile excesiv de mari pot conduce la îngrășare, deci este important să îi învățați pe copii câtă mâncare ar trebui să își pună în farfurie. O modalitate simplă de a învăța copiii cât de mari ar trebui să fie porțiile lor este să folosiți elemente vizuale: porția de paste, orez sau cereale ar trebuie să fie cât pumnul strâns. Porția de carne ar trebui să fie cât palma. Cantitatea de grăsimi, precum untul, ar trebui să fie cât falanga degetului mare.

Știați că, în funcție de nevoile lor energetice, copiii au capacitatea înnăscută de a-și adapta aportul alimentar?

5. Începeți ziua cu un mic dejun sănătos.

Diminețile pot fi, în multe familii, un moment în care totul se face pe fugă, însă atunci când începeți ziua cu un mic dejun echilibrat, ajutați copilul să obțină nutrienți importanți – precum calciu și fibre – care îi sunt necesari pentru a crește și a se dezvolta. Încercați să aveți un mic dejun plin de nutrienți, de exemplu, iaurt simplu și fructe proaspete, în loc de cereale îndulcite sau articole de patiserie, care tind să fie bogate în calorii și sărace în nutrienți. De asemenea, copilul va avea senzație de sațietate mai mult timp.

6. Mișcarea este distractivă

Copiii au nevoie de cel puțin 60 de minute de activitate fizică în fiecare zi. De ce nu v-ați distra împreună? Încercați să planificați activități în familie care să vă pună pe toți în mișcare, de exemplu, plimbări sau înot după cină. Și fiți spontani atunci când aveți ocazia, de exemplu, dansați împreună dacă auziți la radio un cântec care vă place. De asemenea, este important să încurajați copilul să limiteze intervalele sedentare din fața ecranului (OMS recomandă să nu se depășească o oră pe zi pentru copiii cu vârsta între 2-4 ani) pentru a se concentra asupra unor jocuri active, care presupun mișcare.

Includerea alimentelor sănătoase și a jocurilor distractive în fiecare zi va contribui la dezvoltarea copilului, la îmbunătățirea sănătății acestuia și la o viață de alegeri sănătoase, pozitive.

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.