Timp Liber

Shopping-ul – pasiunea mea, sau falimentul meu? Cum să ne vindecăm de această dependență!

 Trebuie să recunoaștem, foarte multe dintre femei adoră să meargă la shopping. Fie că vor să își cumpere ultimele piese la modă, fie că au realmente nevoie de un accesoriu sau de un obiect vestimentar, li se întâmplă deseori să se întoarcă acasă cu plasele pline cu tot felul de lucruri, mai mult sau mai puțin utile, mai mult sau mai puțin necesare. Atunci când această obsesie pentru cumpărături ajunge să ne destabilizeze bugetul, devine o problemă deloc de neglijat. Nu o să mergem chiar la psiholog, ca să ne vindece de această dependență, dar putem încerca să devenim mai ponderate.

Pentru început, haideți să răspundem la o întrebare simplă: când v-ați cumpărat ultima oară un lucru de care chiar aveați nevoie? Și câte alte lucruri ați cumpărat de atunci și până acum? Dacă răspunsul este “multe”, atunci e clar că aveți o dependență de shopping. Să vedem ce putem face să o vindecăm.

Chiar am nevoie de obiectul acesta? Data viitoare când pașii vă poartă într-un magazin și puneți mâna pe o bluziță sau o fustiță, gândiți-vă: chiar îmi mai trebuie încă o piesă de acest fel în garderobă? Mai ales că am câteva destul de asemănătoare. Uneori nu avem, desigur, nevoie de toate lucrurile pe care le cumpărăm, ci le luăm pentru simpla noastră plăcere, ceea ce este în regulă. Atunci când cumpărăm însă compulsiv și ne umplem dulapurile cu tot felul de obiecte vestimentare și accesorii pe care de multe ori nici nu mai ajungem să le purtăm… nu mai este în regulă.

Ce ați face dacă lucrul pe care vi-l doriți ar costa de 3 ori mai mult? Poate nu ar strica să vă puneți această întrebare de fiecare dată când vă grăbiți să achiziționați ceva. Dacă acel ceva ar fi foarte scump și totuși ați da banii pe el, înseamnă că vi-l doriți cu adevărat sau aveți realmente nevoie de el. Dacă nu, e doar un capriciu de moment, pe care trebuie să încercați să îl depășiți. Străduiți-vă să nu mai cădeți în capcana lucrurilor ieftine sau la ofertă, pe care sunteți tentate să le cumpărași doar pentru că vi se par chilipiruri, nu pentru că ați avea nevoie de ele.

Cumpărăturile sunt un înlocuitor pentru altceva? Atunci când femeile sunt nefericite, au tendința să meargă la shopping, să mănânce înghețată șau să facă tot felul de alte lucruri, în speranța că așa vor reuși să-și aline suferința. De foarte multe ori, obiectele pe care le achiziționați sunt doar un substitut pentru altceva și vor ajunge să zacă nefolosite în dressing. Poate mai bine ar fi să identificați și să încercați să rezolvați problema care vă supără, decât să dați iama în magazine. Dacă, totuși, aveți nevoie de o activitate care să vă producă plăcere, încercați ceva creativ.

Cum voi privi acest obiect peste 6 luni? E clar că dacă vă cumpărați o piesă clasică, de calitate, aceasta va trece proba timpului,  însă, dacă vă grăbiți să aruncați banii pe o piesă extremă, care se poartă doar vara aceasta, e foarte limpede că peste 6 luni, va fi numai bună de aruncat. Ideea este, așadar, să evaluați corect ceea ce achiziționați și să limitați numărul obiectelor care au șansa să iasă prea rapid din modă.

Cumpără mâine. Să zicem că ai dat astăzi o tură prin magazinele preferate și ai văzut o mulțime de bluzițe, poșete și accesorii care ți-au făcut cu ochiul. Ai fi tentată să le pui pe toate în coș, nu-i așa? Ei bine, încearcă să reziști, pleacă acasă fără nimic și spune-ți că te vei întoarce a doua zi după ele. Cum noaptea este un sfetnic bun, avem speranța că a doua zi nu vei mai privi cu aceeași încântare ideea de a da banii pe hăinuțele respective.

Se potrivește stilului meu? Nu e nimic rău să mai ieși din zona ta de confort și să îți cumperi și piese pe care în mod normal nu le-ai purta. Dar, înainte de ale achiziționa, gândește-te bine: se potrivesc cu celelalte lucruri pe care le ai în garderobă, sau cu personalitatea ta? Te vei simți bine și confortabil îmbrăcată cu așa ceva? Sau doar ești tentată să arunci banii pe moment și apoi le vei dărui unei prietene?

Cum poți chema fericirea în viața ta? – Sfaturi despre cum poți fi mai fericit

Ritualuri zilnice pentru buna ta dispoziție

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.