Sindromul intestinului iritabil nu este o boală propriu-zisă, ci un complex de simptome gastrointestinale, precum: crampe, balonare, dureri abdominale, diaree sau constipație. În general, aceste simptome pot fi controlate prin dietă, gestionarea stresului și modificarea stilului de viață. Doar cazurile severe trebuie tratate, însă, cu medicamente. Specialiștii spun că sindromul intestinului iritabil nu provoacă modificări în țesutul intestinal și nu crește riscul de apariție a cancerului colonorectal.
Este cazul să consultați un medic doar atunci când observați o agravare a simptomelor, precum: pierdere necontrolată în greutate, diaree nocturnă, sângerare rectală, dificultăți la înghițire, sau dureri persistente care nu trec odată cu eliberarea intestinului.
Deși nu s-a stabilit încă o cauză exactă a acestei afecțiuni, există câțiva factori care o pot declanșa: contracții musculare în intestine, anomalii ale nervilor de la nivelul sistemului digestiv, inflamații ale colonului, infecții severe, excesul de bacterii în intestine, dar și alimentația. Unele persoane suferă de alergii la anumite alimente, iar consumul acestora le generează simptomele asociate sindromului intestinului iritabil. Exemple de astfel de alimente: grâu, produse lactate, citrice, fasole, varză, băuturi carbogazoase.
De asemenea, stresul poate fi una dintre cauzele care induce simptome ale acestei afecțiuni, iar în cazul femeilor, hormonii. De alfel, reprezentantele sexului slab sunt, tocmai din acest motiv, de două ori mai susceptibile decât bărbații să sufere de sindromul intestinului iritabil.
În general, această afecțiune se poate ameliora prin modificări în dietă (trebuie să observați ce alimente vă provoacă simptome neplăcute și să le eliminați), consiliere (în cazul în care suferiți de anxietate, sau depresie) și, în general, printr-un stil de viață cât mai activ și mai sănătos.
V-ar putea interesa și:
Ce este sindromul ovarului polichistic și cum putem ști dacă suferim de această afecțiune
Iarna ne poate deprima. Cum putem învinge tristețea și obiceiurile nocive în acest sezon
Adaugă comentariu