Sănătate

Socul – plin de beneficii pentru sănătate. Bonus – rețeta pentru socată!

Cui nu-i place socata, să ridice mâna. Băutura delicioasă și energizantă este obținută din florile de soc, un arbust care crește în zonele de deal și câmpie și care înflorește în lunile mai și iunie. Florile și fructele de soc au beneficii uimitoare pentru sănătate. Socul poate fi consumat și sub formă de ceai, sau tinctură și este un aliat de nădejde pentru persoanele care vor să slăbească.

Îmbunătățește digestia. Socul este eficient împotriva constipației, deoarece ajută la optimizarea tranzitului intestinal și facilitează eliminarea toxinelor din organism. În plus, scade pofta de mâncare.

Ajută la pierderea kilogramelor în plus. Pe lângă faptul că este un bun laxativ, preparat sub formă de tinctură, facilitează eliminarea apei din organism și  dizolvarea stratului adipos.

Ajută la tratarea afecțiunilor respiratorii. Tinctura de soc întărește sistemul imunitar, scade febra și ameliorează simptomele sinuzitelor,  răcelilor și gripelor.

Este benefic pentru persoanele cu reumatism. Tinctura de soc alină durerile resimțite la încheieturile mâinilor sau picioarelor.

Previne apariţia infecţiilor. Consumul de soc previne apariţia infecţiilor urinare, datorită efectului diuretic.

Îmbunătățește starea psihică. Multe persoane care au consumat ceai sau tincutră de soc în mod constant,  au observat o creștere a bunei dispoziții și a energiei, în general.

Este eficient pentru tratarea arsurilor și degerăturilor.

Ceai de soc preparare:  adăugaţi o lingură de flori in 250 de apă fierbinte. Păstraţi vasul acoperit timp de aproximativ 5 minute. Filtraţi şi îndulciţi cu miere (dacă doriţi).

Tinctură de soc preparare: dacă nu vreți să o cumpărați, o puteți prepara acasă. Pentru asta aveți nevoie de: fructe de soc, vodka (sau alcool adus prin diluare la 50 de grade), un borcan sau o sticlă cu gura largă si o pungă de hârtie groasă. Fructele trebuie culese înainte de a ajunge complet la maturitate, cu o culoare roșie spre violet. În maximum 24 de ore de la recoltare, separați-le de codițe, spălați-le foarte bine și zdrobiți-le cu furculița până devin o pastă. Puneți pasta obținută într-un tifon curat și stoarceți cu mâna foarte bine, pentru a obține cât mai mult suc din fructe. Combinați apoi cu alcool, în proporție de 1/1 (la un pahar de suc de fructe, puneți un pahar de alcool). Borcanul cu tinctură trebuie învelit într-o pungă de hârtie groasă și lăsat la macerat o lună/o lună și jumătate, înainte de consum.

Atenție, însă, oricât de sănătos ar fi, socul are și contraindicații. De pildă, tinctura nu se poate administra copiilor mai mici de 10 ani, persoanelor care au boli de ficat, cum ar fi hepatitele sau ciroza și nici în sarcină, sau în perioada alăptării.

Socată – mod de preparare.  Avem  nevoie de 12-14 flori de soc, mari cât palma, parfumate, 4 lămâi, 10 litri de apă, 1 kg de zahăr, 10 boabe de orez (pentru fermentație) sau 5 grame de drojdie proaspătă. Florile de soc se pun într-un borcan curat de 10 litri, fără urme de grăsime. Adăugăm apa şi lămâile tăiate felii și stoarse bine de suc în apă. Pentru a nu da un gust foarte amar, puteți pune doar pulpa de lămăie și fâșii din coaja galbenă. Partea albă a cojii este cea care dă gustul amar. Borcanul se acoperă şi se lasă o zi. A doua zi punem zahărul și boabele de orez sau drojdia, amestecăm bine, acoperim borcanul și lăsăm la fermentat încă 3-4 zile. Nu închideți complet borcanul pentru a lăsa socata să „respire”. Compoziția trebuie amestecată de cel puțin două ori pe zi. Când apa devine gălbuie și mirosul este plăcut trebuie să strecurăm sucul printr-o sită deasă sau printr-o pânză de tifon. Socata este gata, se pune în sticle cu capac ermetic și se depozitează la loc întunecos și rece. Pentru că socata se acidulează în sticle, nu agitați recipientul înainte de deschidere.

 

V-ar putea interesa și:

Roșiile – o comoară pentru sănătate. Aflați ce beneficii vă aduc dacă le consumați cu regularitate

6 motive pentru care ar trebui să consumăm mai multe ridichi

 

 

Loading...

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.