Spirulina, considerată un superaliment și un medicament extrem de eficient, este una dintre cele mai vechi forme de viață de pe pământ. Alga de culoare verde-albăstruie, care la început se găsea în lacurile alcaline calde din Africa și America Centrală, a ajutat la producerea oxigenului timp de milioane de ani, iar aztecii i-au confirmat beneficiile uluitoare asupra organismului. Spirulina este atât de bogată în nutrienți, încât există voci care susțin că o dietă bazată doar pe apă și pe această plantă ar putea susține buna funcționare a organismului.
Beneficiile spirulinei
Lista cu benefiiciile acestei alge
este aproape interminabilă. Spirulina scade riscul contactării unor virusuri, reduce nivelul colesterolului rău, combate cancerul de colon, reglează tensiunea arterială și ameliorează diverse procese inflamatorii. Enzimele conţinute în spirulină accentuează vindecarea traumatismelor şi metabolismul pielii; clorofila are efect dezinfectant, regenerant; anumite substanţe conţinute în alge, cum este polioza, diminuează efectele nocive ale radiaţiilor asupra celulelor, accelerează înmulţirea celulelor măduvei osoase şi cresc imunitatea organismului. Spirulina are efect anticancerigen, antioxidant şi întârzie a
pariţia fenomenului de îmbătrânire.
Spirulina înglobează în proporţie de 60-70% proteine pure, adică mai mult decât poate să conţine carnea de vită sau de pui, ceea ce înseamnă că are toţi cei opt aminoacizi esenţiali (izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul şi valina). De asemenea, are un nivel de cinci ori mai mare de beta-caroten decât morcovii şi de patruzeci de ori mai mare decât spanacul, acid arahidonic, vitamina B12, fier, clorofilă şi acizi nucleici ARN şi ADN.Pe lângă vitamina B12, spirulina mai conţine vitaminele D, E, K, calciu, crom, cupru, iod, magneziu, fosfor, potasiu, seleniu şi zinc.
Spirulina reglează și funcționarea glandei tiroide, prin conținutul său bogat în iod. De asemenea, luptă cu eficiență împotriva anemiei.
Spirulina, un supliment valoros
Spirulina este extrem de benefică pentru cei care nu consumă carne, deoarece le aduce un aport important de proteine. Este eficientă și în curele de slăbire. Dacă este administrată cu o jumătate de oră înainte de masă, reduce pofta de mâncare și ajută astfel la controlul greutății corporale. De asemenea, fortifică organismul și ajută la întărirea imunității. V-am convins?
Totuși, e bine de știut că această plantă miraculoasă are și unele precauții și chiar contraindicații. Ea trebuie administrată cu prudență, mai ales în primele zile ale tratamentului și este complet interzisă persoanelor care suferă de fenilcetonurie (din cauza conținutului ridicat de proteine), femeilor însărcinate și copiilor sub 3 ani. De asemenea, cei care suferă de hipertiroidie trebuie să consume această algă doar la indicațiile medicului!
Spirulina se găsește în farmaciile naturiste sub forma de pudră sau de tabelete. În prima variantă, este mai greu de consumat, din cauza gustului și a mirosului neplăcut, însă o variantă ar fi să adaugi câteva picături de lămâie.
Spirulina, ingredient miraculos în cosmetică
Spirulina are proprietăți antirid, de calmare și regenerare a pielii; nu este, deci, de mirare, că a devenit un ingredient de bază pentru multe creme de față. Cremele pe bază de spirulină sunt benefice pentru pielea îmbătrânită prematur și pentru tenurile sensibile. Dacă ai nevoie de o soluție de urgență pentru revitalizarea tenului, poți face acasă următoarea mască cu spirulină:
MASCĂ REVITALIZANTĂ CU SPIRULINĂ
- O lingură de spirulină pudră
- O lingură de smântână
- O lingură de tărâțe de ovăz
Se amestecă ingredientele până când obții o pastă moale. Se aplică pe față și se lasă să acționeze cel puțin 20 de minute, după care se clătește cu apă caldă.
Adaugă comentariu