Sănătate

Știați că anumite medicamente, cum ar fi analgezicele, pot să dea dependență? Aflați cum se manifestă aceasta

Românii au, din păcate, prostul obicei să își trateze bolile după ureche, urmând sfaturile unei cunoștințe, căutând remedii pe internet și, mai ales, luând prea multe analgezice, sau antiobiotice. Din fericire, în ultimii ani a devenit tot mai greu să procuri aceste medicamente fără rețetă, dar oamenii tot mai reușesc să își găsească o „relație” care să le sară în ajutor. Ceea ce puțină lume conștientizează este, însă,  că administrarea fără control a acestor pilule duce la dependență. Există, de pildă,  studii care arată că aproape o treime dintre persoanele care iau analgezice, somnifere, sau antibiotice, dezvoltă unele efecte secundare, printre care se numpără și dependența. Iată câteva semne care vă pot arăta dacă vă aflați sau nu în această situație:

  • organismul nu mai răspunde la tratament ca odinioară – administrarea îndelungată a unor medicamente crește toleranța organismului la ele, astfel încât vă puteți găsi în situația în care acestea nu mai au efect. În acest caz, mulți sunt tentați să crească dozajul, ceea ce duce la un cerc vicios.
  • puteți experimenta stări de iritabilitate sau depresie, dacă, dintr-un motiv sau altul, nu mai aveți acces la medicamentele cu care sunteți obișnuit. Până la urmă, analgezicele sunt un fel de droguri, iar reacția la lipsa lor este destul de asemănătoare cu aceea a dependenților de stupefiante (dar, bineînțeles, nu la fel de intensă).
  • vă simțiți tot mai letargici și v-ați pierdut motivația pentru a face lucruri care altădată vă provocau plăcere.
  • în cazurile mai grave de sevraj,  puteți experimenta dureri musculare, insomnie, transpirații, crampe abdominale, greață, vărsături, sau diaree.
  • puteți experimenta tot felul de reacții adverse, unele chiar foarte grave.

Partea proastă cu dependența de medicamente  (și cu orice dependență în general), este faptul că multe persoane neagă cu înverșunare că au o problemă. Ca să nu ajungeți în această situație, vă sfătuim să nu vă tratați singuri, ci să mergeți la medic, care vă va prescrie medicamentele adecvaet pentru afecțiunea de care suferiți și, foarte important, va preciza atât dozajul, cât și durata tratamentului, astfel încât să nu se ajungă la situația descrisă anterior.

 

 

 

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.