Sănătate

Știați că anumite tipuri de medicamente stimulează creșterea în greutate? Aflați care sunt acestea și cum puteți contracara acest efect advers

Acumularea de kilograme în plus este o problemă cu care se confruntă extrem de multe persoane la nivel global, iar acest fenomen este influențat de o multitudine de factori, precum: predispoziția genetică, un metabolism leneș, dereglări hormonale, sedentarism, un regim alimentar nesănătos și, nu în ultimul rând… anumite medicamente.

Specialiștii spun că multe dintre pilulele pe care le luăm ca să ne tratăm diferite probleme de sănătate, au ca efect advers și creșterea în greutate. Iar acest lucru apare adesea tipărit negru pe alb și în prospect, doar că noi nu ne prea deranjăm să îl citim. Sigur, nu este obligatoriu ca toate persoanele care iau anumite medicamente să se îngrașe de la ele, dar acesta este un risc de care ar trebui să fiți conștienți, atunci când începeți să urmați un tratament, ca să puteți contracara eventualele efecte adverse prin alte metode.

Iată, așadar, conform specialiștilor, care sunt tipurile de medicamente în urma cărora ați putea să luați în greutate:

  1. Steroizii – pot fi prescriși de medicul vostru pentru o serie de probleme, de la boli de piele, până la artrită.  Acest tip de medicamente pot avea, însă, efecte adverse precum: insomnie, creșterea apetitului și retenție de apă.
  2. Antidepresivele – inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei se numără printre cele mai periculoase medicamente pentru siluetă, deoarece efectul lor pozitiv asupra stării de spirit vine la pachet, de regulă, cu creșterea poftei de mâncare și, în special, a poftei de carbohidrați.
  3. Antipsihoticele – folosite pentru tratarea schizofreniei și a psihozelor, au același efect ca antidepresivele, din cauza impactului pe care aceste medicamente îl au asupra unor receptori chimici din creierul nostru.
  4. Pilulele contraceptive – se pare că doza de progesteron pe care îl conțin acestea poate crește semnificativ pofta de mâncare. În plus, aceste medicamente favorizează și retenția de apă.
  5. Betablocantele – sunt prescrise pentru prevenirea hipertensiuni arteriale și pentru combaterea migrenelor. Un studiu recent a arătat, însă, că tratamentul  pe termen lung cu aceste medicamente poate duce la creșterea în greutate cu 5 până la 7 kg! Și asta din cauza faptului că afectează puternic metabolismul, care devine tot mai lent.
  6. Antihistaminicele – sunt luate de persoanele care au diferite alergii, însă, pe termen lung, și acestea pot duce la creșterea în greutate, în special la femei. Deocamdată, oamenii de știință nu au stabilit o cauză clară pentru  acest fenomen.
  7. Medicamentele pentru diabet. În acest caz, acumularea de kilograme în plus este frecventă, mai ales că pacienții cu această boală  au, oricum, probleme cu greutatea.

Ce este de făcut? În primul rând, sfătuiți-vă cu medicul vostru, să vă recomande medicamente cât mai eficiente și cu cât mai puține efecte adverse. Pe lângă asta, schimbați-vă dieta și faceți alegeri alimentare sănătoase, care să contracareze impactul tratamentului. Și, nu în ultimul rând, mișcați-vă mult!

 

V-ar putea interesa și:

Ce este leptina, numită și „hormonul foamei”? 8 alimente care cresc nivelul de leptină și te împiedică astfel să te îngrași

Ți-e sete aproape tot timpul? Iată ce afecțiuni poate ascunde acest lucru

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.