Sănătate

Te energizezi cu vitamine? Suplimentele alimentare scurtează viața

Eventualele beneficii și prejudicii pentru sănătate ale suplimentelor de vitamine fac obiectul unor polemici de mai mult timp. Unii experți consideră că produsele alimentare din zilele noastre nu ne pot furniza cantitatea necesară de oligoelemente și se impune consumul unor suplimente de vitamine în acest sens. Alții pun la îndoială însăși ideea că suplimentele de vitamine sunt benefice și că ar putea îmbunătăți starea de sănătate a omului.

Un recent studiu, realizat de cercetători elvețieni, a demonstrat că vitaminele C și E consumate în exces reduc speranța de viață cu un sfert. Este adevărat că experimentul s-a realizat pe rozătoare, nu pe oameni.
Astfel, observațiile au fost duse asupra șobolanilor din subfamilia Arvicolinae. O parte din rozătoarele implicate în experiment au primit o alimentație obișnuită, în timp ce hrana celui de-al doilea grup a fost suplimentată cu vitaminele C și E. De regulă, dozele mari de antioxidanți în dietă ar fi trebuit să încetinească procesul de îmbătrânire. În mod obișnuit, șobolanii din această subfamilie trăiesc aproximativ 500 sau 600 de zile. Cu toate acestea, vitaminele au provocat un efect contrar: speranța medie de viață a fost redusă cu 25% în cazul șoarecilor care au primit suplimente de vitamine.

„Când am început studiul nostru, ne așteptam ca speranța de viață a șobolanilor să crească, așa cum s-a întâmplat cu rozătoarele dintr-o cercetare anterioară. Și am fost foarte surprinși când acest lucru nu s-a întâmplat”, a declarat profesorul Colin Selman, de la Universitatea din Glasgow.

Potrivit acestuia, rezultatele arată că dozele mari de antioxidanți au efecte diferite în funcție de specie.

Cele mai populare suplimente de vitamine în rândul britanicilor sunt C, E și beta-carotenul — un pigment conținut în morcovi, roșii și broccoli. Aproximativ zece milioane de oameni din Marea Britanie consumă în mod regulat aceste vitamine. Dar experții trag un semnal de alarmă: nu de puține ori, pastilele conțin doze de zece ori mai mari decât norma zilnică.

„S-au făcut o mulțime de cercetări și, în cel mai bun caz, suplimentele de vitamine nu aduc niciun beneficiu, iar în cel mai rău caz ar putea dăuna. Bunăoară, comprimatele de vitamina E pot duce la cancerul de prostată și la creșterea riscului de deces prematur”, a susținut profesorul Colin Selman.

„A stabili exact conexiunea cauză-efect între consumul de antioxidanți și speranța de viață a unei persoane nu este posibil în acest moment, așa că ne bazăm pe rezultatele studiilor efectuate pe animale”, a adăugat John Speakman, de la Universitatea Aberdeen, subliniind că rezultatele cercetării expuse arată că se impune o atenție deosebită în cazul consumului de antioxidanți.

sursa: AGERPRES

loading...
----------------------
Loading...

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.