Sănătate

Te simți epuizată mai tot timpul? Iată ce boli grave poate ascunde oboseala cronică

Este normal ca fiecare dintre noi să avem perioade în care ne simțim extenuați. Poate traversăm o etapă aglomerată și stresantă la serviciu, ori în viața privată, dormim prea puțin, ori ne pregătim pentru un examen, poate am trecut printr-o despărțire… motivele pot fi multe, însă, la fel de bine, senzația de oboseală permanentă, mai ales dacă persistă o perioadă îndelungată, poate fi provocată de anumite probleme medicale:

  1. Anemie. Dacă veți merge la medicul vostru de familie și îi veți spune că sunteți extenuată, primul lucru va fi să vă trimită la analize de sânge. Unul dintre motivele stării voastre proaste poate fi anemia. Această afecțiune apare atunci când sângele nu transportă suficient oxigen în organism, iar cea mai fecventă cauză de anemie este deficiența de fier.  Alte simptome ale anemiei: senzația de frig, amețeli frecvente, dureri de cap, iritabilitate.
  2. Problemele cu tiroida. Persoanele care suferă de hipotiroidism simt o stare accentuată de oboseală și, în plus, au pielea uscată și sunt adesea constipate. Tot un examen medical va arăta dacă aveți sau nu această boală.
  3. Prediabet. Prediabetul apare atunci când nivelul de zahăr din sânge este ridicat, însă nu chiar la valorile la care să  se declanșeze rezistența la insulină. Persoanele aflate în această situație vor observa modificări la nivelul pielii (porțiuni care își schimbă culoarea), epidermă îngroșată, căderea părului și, bineînțeles, oboseală accentuată.
  4. Depresie. Atunci când simțiți adesea că nu vreți să vă ridicați din pat dimineața, că nimic nu vă poate înveseli, când nu aveți chef să interacționați cu nimeni, probabil suferiți de depresie și e obligatoriu să mergeți la un specialist.
  5. Intoleranță la anumite alimente. Dacă nu te hrănești sănătos, consumi multe alimente prăjite, sau procesate, multe grăsimi nesănătoase, s-ar putea ca la nivelul intestinului să apară anumite inflamații, care se manifestă prin balonare, creștere în greutate, dureri de cap și oboseală accentuată. De asemenea, poți suferi de intoleranță la gluten, sau la lactate.
  6. Infecție în organism. Anumite infecții, cum este, de pildă, boala Lyme, sunt foarte perverse și pot apărea fără ca tu să-ți dai seama. Tocmai de aceea, dacă simți o stare de epuizare care persistă, trebuie neapărat să mergi la medic!
  7. Probleme cu inima. În cazul în care suferi de insuficiență cardiacă, inima ta nu poate ține pasul cu nevoia de sânge a organismului, iar acest lucru duce la o stare de oboseală accentuată.

V-ar putea interesa și:

Ce este boala celiacă, sau intoleranța la gluten și cum puteți ști dacă suferiți de această afecțiune

Sindromul metabolic – ce este, factori de risc, prevenție

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.