Food&Drinks

Toamna se numără și castanele, un adevărat miracol pentru sănătate. Bonus: rețeta de piure de castane

Unul dintre mirosurile pe care le asociem adeseori cu toamna este cel de castane coapte. De altfel, la Baia Mare, aceste fructe cu coaja lemnoasă sunt sărbătorite în fiecare an cu mare fast.  Culegerea castanelor comestibile se face între lunile septembrie și noiembrie, iar unul dintre deliciile pe care le găsim în comerț (dar pe care, bineînțeles, îl putem prepara și acasă) este renumitul piure de castane.  Aceste fructe, cu compoziția asemănătoare grâului, au și o mulțime de beneficii pentru sănătate, deoare furnizează organismului nutrienți importanți.  sunt bogate în calciu, fier, potasiu, mangan, zinc, fosfor, lecitină și vitamina C. Totuși, atenție mare, dacă urmați o cură de slăbire, deoarece au multe calorii (aprox. 200 kcal/100 g).

Pentru uz intern, castanele se folosesc coapte, fierte, sau sub formă de piure.  Ele sunt recomandate:

 • persoanelor în vârstă și copiilor, datorită conținutului ridicat de minerale și vitamine
 • celor care suferă de astenie fizică și/sau psihică
 • convalescenților
 • persoanelor care suferă de anemie
 • sunt indicate de asemenea în afecțiunile respiratorii, cum ar fi bronșitele, deoarece au o acțiune calmantă
 • castanele acționează ca tonic muscular, nervos și venos

Pentru uz extern, castanele sunt folosite sub formă de decoct (se fierb cinci mâini de castane în trei litri de apă, după care se strecoară lichidul rezultat) pentru: dureri reumatice, varice, tromboflebite.

Aceste fructe pot fi utilizate și în cosmetică, datorită proprietăților antiinflamatoare, fotoprotectoare și de normalizare a glandelor sebacee. O mască eficientă pentru față este cea cu miere și castane coapte (sau fierte), deoarece revitalizează pielea uscată și îmbătrânită.

Contraindicații: castanele ar trebui evitate de persoanele supraponderale, sau care suferă de diabet.

Așa cum am promis, vă oferim și o rețetă pentru prepararea deliciosului piure de castane:

Ingrediente:

 • 1 kg castane
 • 300 g zahăr tos
 • 1 lingură extract de vanilie
 • 700 ml apă
 • un praf de sare
 • frișcă

Mod de preparare:

Crestați cu un cuțit ascuțit partea mai bombată a castanelor, după care le băgați la cuptor, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, cu partea crestată în sus. După aproximativ 50 de minute, se scot și se lasă la răcit.  Urmează partea ceva mai dificilă: decojirea lor! După ce ați scăpat și de asta, puneți-le la fiert timp de aproximativ o jumătate de oră cu zahărul tos și praful de sare. Când lichidul a scăzut la jumătate din cantitatea inițială, treceți totul prin blender, până când obțineți o pastă fină, în care adăugați extractul de vanilie. Turnați piureul în pahare, sau ce forme doriți, ornați cu frișcă și dați la frigider pentru câteva ore, ca să se întărească.

V-ar putea interesa și:

Piersici vs nectarine. Care este diferența între cele două?

„Galbenă gutuie, dulce amăruie” – bucurați-vă de beneficiile acestor fructe minunate, oferite în dar de toamnă

loading...
----------------------
Loading...