Sănătate

Top alimente prietenoase cu ficatul tău

Din păcate, omenirea a ajuns să trăiască într-un mediu extrem de toxic; în plus, mâncăm alimente prelucrate și prăjite, consumăm sare și zahăr în exces, multe persoane fac abuz de alcool sau tutun, avem joburi stresante, un program de viață haotic, ș.a.m.d. Toate acestea își pun amprenta asupra ficatului nostru. De aceea, este foarte important să consumăm, cât de des posibil, alimente care ajută la curățarea acestui organ de toxine:

  1. Usturoi. Acesta activează, susțin specialiștii, enzimele din ficat, lucru care îl ajută să fie sănătos și să funcționeze bine.
  2. Grapefruit. Acest fruct este bogat în vitamina C, potasiu și fibre, iar sucul său poate proteja împotriva anumitor tipuri de leziuni hepatice. Grapefruitul ajută, de asemenea, ficatul, să producă proteine și substanțe chimice esențiale, repară țesuturile și întărește sistemul imunitar.
  3. Legumele cu frunze verzi. Spanacul sau varza kale au puterea de a elimina metalele grele, pesticidele și substanțele chimice nocive din sânge, ajutând astfel la buna funcționare a ficatului.
  4.  Avocado.Toată lumea știe deja că avocado este un super-aliment. Acest fruct ajută organismul în foarte multe moduri. Printre altele, conține substanțe protectoare hepatice și substanțe chimice care pot reduce leziunile la nivelul ficatului.
  5. Nuci. Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Mondial de Gastroenterologie, fructele cu coajă lemnoasă prezintă „potențial terapeutic” în tratarea bolii hepatice nealcoolice grase. Ele sunt bogate în grăsimi sănătoase, iar o dietă care include consumul regulat de nuci poate duce la îmbunătățirea nivelului enzimelor hepatice.
  6. Turmeric. Acest condiment este foarte util pentru ficat, deoarece are puternice proprietăți antiinflamatoare și antioxidante. Turmericul stimulează detoxifierea și îmbunătățește funcțiile hepatice.
  7. Lămâile. Un studiu publicat în BioMed Research International a arătat că sucul de lamâie a avut efecte pozitive asupra daunelor hepatice cauzate de alcool.
  8. Ceaiul verde. Este plin de beneficii pentru sănătate, iar unele studii susțin că ar putea preveni cancerul la ficat.
  9. Fructele de pădure, în special afinele, conțin antioxidanți cu o puternică acțiune anticancerigenă și antiinflamatorie.

Merele, sfecla, conopida, broccoli, peștele gras –  sunt și ele alimente benefice pentru ficat, așa că încercați să le consumați cât mai des.

 

V-ar putea interesa și:

Cât de mult vă pasă de sănătatea ficatului vostru? Iată câteva obiceiuri nesănătoase la care ar trebui să renunțați!

Tu ții la sănătatea rinichilor tăi? Iată opt alimente pe care ar trebui să le consumi cu moderație

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.