Diete

Totul despre DIETA RINA. Câte kilograme poți să slăbești

Majoritatea oamenilor incearca de-a lungul vietii cel putin o dieta pentru a slabi. Dietele au ca scop scaderea in greutate a unui numar de kilograme, de obicei intr-un interval de timp scurt. Orice dieta alegem – Rina, dieta Mediteraneana, Keto ori Montignac vom scadea in greutate din cauza schimbarii pe care o producem la nivel metabolic. Prin dieta modificam chimia organismului, nivelul secretiilor hormonale si digestive responsabile pentru metabolizarea unor nutrienti. Concret, o schimbare a meniului duce pe termen scurt la scadere in greutate, iar pe termen mediu lucrurile se opresc.

Dieta Rina: in ce consta regimul si cate kilograme pot sa slabesc?

Este important ca oamenii sa aleaga informat, iar atunci cand doresc sa scada in greutate printr-o dieta sa isi seteze corect asteptarile: se vor reingrasa, kilogramele pierdute printr-o dieta de 30 de zile, 60 ori chiar 90 de zile, se vor depune atunci cand se revin la obieciurile alimentare anterioare.

Studiile, citate de medicii de la Medicover, arata ca 2 din 100 de persoane pot pastra rezultatele unei diete 2 ani, iar cresterea in greutate este cu pana la 30% mai mare decat numarul de kilograme pierdute.

Ce este dieta Rina si cum functioneaza?

Dieta Rina este o dieta care se intinde pe 90 de zile si presupune consumul de produse alimentare din aceeasi categorie, impartit pe zile: o zi carbohidrati, o zi proteine etc.

Cum a aparut dieta Rina? In 2004, autoarele slovene Breda Hrobat si Mojca Poljnsek, sub indrumarea PhD Stefan Celan (posesor al unui doctorat in domeniul Ingineriei Chimice) au scris cartea „Dieta de 90 de zile”. Dieta Rina functioneaza prin disocierea nutrietilor, repeta un regim de 4 zile urmat de post cu apa, regim care se reia timp de 90 de zile.

Dieta a castigat in popularitate, printre altele, si datorita faptului ca NU se bazeaza pe restrictii alimentare, „fara pizza” spre exemplu, ori infometare, ci recomanda consumul exclusiv in ziua alocata carbohidratilor.

Cate kilograme pot pierde prin dieta Rina?

Dieta Rina promite o scadere in greutate cuprinsa intre 10 si 20 kg in cele 90 de zile de regim disociat, cu mentiunea ca numarul de kilograme pierdute variaza de la o persoana la alta.

Autoarele cartii Dieta Rina de 90 de zile – partea 1 sustin ca pierderea in greutate nu functioneaza la fel pentru toata lumea. Unele persoane, in special femeile, nu pierd niciun kilogram in prima luna, insa rezultatele pot aparea dupa ziua cu nr. 29, adica ziua in care se va consuma doar apa.

Mentinerea greutatii dupa dieta dieta Rina este posibila doar printr-o schimbare la nivelul regimului alimentar pe termen lung.

In ce consta dieta Rina?

Regimul incepe cu ziua de proteine (ziua 1), urmata de ziua produselor bogate in amidon (ziua 2), ziua de carbohidrati (3) si ultima zi, de vitamine (4). Cand acest ciclu alimentar ajunge la ziua cu numarul 29 se face o pauza alimentara in care este permis exclusiv consumul de apa, pentru ca ulterior sa se reia in aceeasi ordine: ziua de proteine, amidon, carbohidrati si vitamine.

Ziua 1 – Proteine:

Carne – de pasare, de porc, vita, carne de vanat, iepure
Fructe de mare
Peste
Proteine de origine vegetala
Oua.
Intre mesele de proteina se recomanda o pauza de cel putin 4 ore intre pranz si cina.

Ziua 2 – Alimente bogate in amidon (carbohidrati complecsi, preponderent cereale nerafinate si legume):

Cartofi
Fasole
Linte
Mazare
Naut
Orez
Soia (boabe).
Intre mesele de carbohidrati se recomanda o pauza de minim 3 ore.

Ziua 3 – Carbohidrati (carbohidrati simpli, preponderent cereale rafinate):

Clatite
Hrisca
Macaroane
Paste
Pizza
Porumb
Produse de patiserie.
Sunt permise si sfecla rosie, salatele din rucola, varza, salata verde, rosii si castraveti.

Cerealele rafinate sunt cele care in prealabil au fost macinate, prelucrate in urma unor procese alimentare care le indeparteaza anumite parti din compozitia originala (tarate, germeni). Procesul de prelucrare/ rafinare le confera o textura mai fina si prelungeste termenul de valabilitate al produsului, insa elimina si nutrienti importanti, asa cum sunt fibrele.

Cerealele integrale in schimb, sunt cereale care nu au fost supuse unui proces de rafinare, astfel incat isi conserva prorpietatile nutritive.

Ziua 4 – Vitamine:

Fructe
Fructe uscate (NU confiate)
Nuci
Seminte.
In zilele de vitamine, mesele pot avea loc din 2 in 2 ore.

Alte observatii importante cu privire la dieta de 90 de zile:

Se recomanda cel putin 3 mese pe zi, iar in prima parte a zilei sunt permise fructe ori legume (inclusiv sucuri din fructe si legume) la interval de 2 ore. Sucurile din fructe sau legume constituie o masa, desi sunt consumate in forma lichida.

Micul dejun va fi compus din fructe proaspete sau uscate, legume proaspete, oleaginoase, seminte, consumate separat sau impreuna. Micul dejun ramane acelasi (fructe, legume in diferite combinatii) pe perioada celor 90 de zile, pranzul si cina se vor schimba urmand ciclul – proteine, amidon, cabohidrati, vitamine.

Intre ora 8 seara si 4 dimineata conform dietei Rina – nu este indicat consumul niciunui aliment deoarece aceasta interval corespunde perioadei de digestie.

Hidratarea (cu apa) este indicata in toate zilele de regim – cel putin 2l pe zi.

Pe langa regimul alimentar este indicata si miscarea fizica, indiferent de tipul ei, pentru imbunatatirea tonusului muscular si mentinerea unui metabolism activ.

Riscuri dieta Rina

Nu exista studii cu privire la eficacitatea dietei Rina sau cercetari cu privire la adoptarea acestei diete de catre pacientii cronici ori cu alte afectiuni medicale, insa nefiind o dieta personalizata, care sa se adreseze nevoilor individuale ale fiecarei persoane, este indicata supravegherea medicala in timpul dietei.

Potrivit celor doua autoare ale cartii pe care se bazeaza acest regim, este indicat sa faceti un set de analize de sange si sa va monitorizati tensiunea arteriala. Supravegherea medicala este recomandata pe perioada regimului.

In general, in orice tip de dieta exista riscuri, insa faptul ca apar rar consecinte pe termen scurt, incurajeaza oamenii sa acceseze diete. Efectele neplacute ale dietelor pe termen scurt pot fi spre exemplu:

  • Tulburarile de tranzit
  • Tulburarile digestive
  • Variatii ale tensiunii arteriale
  • Variatii ale glicemiei.

Mirajul rezultatului rapid bate ratiunea aproape de fiecare data. Studiile arata ca diete mutiple sustinute, pot creste riscul de mortalitate prin boli cardiovasculare, la nivelul incidentei generale a mortalitatii prin boli cardiovasculare.

Totodata, avantajul dietei Rina este ca poate sa constituie un model de ordine alimentara. Persoana va invata in timpul dietei despre categoriile de nutrienti sau poate observa daca anumite produse nu ii priesc, ajutand, pe viitor, la alegeri alimentare potrivite.

Personalizarea regimului alimentar versus regimurile disociate

Medicina nutritionala reprezinta terapia bolilor prin interventie nutritionala. Acest act medical este unul personalizat ce isi propune atat terapia bolii cronice, cat si modificarea rutinelor stilului de viata.

Meniul trebuie sa fie adaptat varstei, sexului, activitatii fizice, patologiilor asociate si obiectivelor individuale. Un regim alimentar personalizat si echilibrat contine macronutrienti si micronutrienti, chiar daca oamenii ii vad sub forma de mancare. Mancarea sanatoasa inseamna mai intai nutrienti si apoi energia necesara fiecarui organism in parte.

Regimurile disociate asa cum este si cazul dietei Rina, nu sunt sustinute de cercetari stiintifice si nu exista dovezi solide care sa dovedeasca eficacitatea lor in pierderea in greutate sau in promovarea starii de sanatate in general. In unele cazuri, astfel de regimuri pot sa aiba efecte negative asupra sanatatii.

ATENTIE! Indiferent daca optati pentru dieta Rina, o alta dieta sau un regim alimentar personalizat sub indrumarea unui specialist, consultul medical inainte de inceperea dietei are avantajul de a oferi o evaluare generala a starii de sanatate. Totodata, o abordare personalizata in procesul de slabire va contracara unele efectele nedorite ale diverselor tipuri de diete, precum aparitia deficientelor si a dezechilibrelor nutritionale.

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.