Timp Liber

Tradiții de Paști – obiceiul Udatului

Una dintre cele mai vechi tradiții din Transilvania, care se mai păstrează și în zilele noastre, este obiceiul udatului. Moștenit de la germani și maghiari,  practicat mai întâi de credincioșii romano-catolici, “udatul”, sau “stropitul” a fost preluat apoi și de ordodocși.

Turiștii care vin în această perioadă în satele din Ardeal,  vor avea ocazia să vadă pe ulițe, în cea de-a doua zi de Paști, alaiuri de domni îmbrăcați frumos și înarmați cu sticluțe de parfum, care trec pe la toate casele unde sunt doamne și domnișoare (dar mai ales pe la acelea pe care le simpatizează în mod deosebit). Acestea își așteaptă musafirii cu ouă roșii, cozonaci și o tărie.

Tradiția spune că femeile trebuie udate ca să fie frumoase, să dea naștere la copii sănătoși și să miroase tot anul ca forile de primăvară. Inițial, obiceiul presupunea stropirea lor cu apă curată de izvor, sau cu apă proaspătă din fântână, însă în timp, udătorii au apelat la sticluțe cu parfum. Evident că seara, după ce pleacă toți musafirii, în casele și în părul doamnelor este un amestec de mirosuri aproape de nesuportat, așa că acestea sunt nevoite să facă baie și să-și spele hainele pe care le-au purtat în ziua respectivă.

Dincolo de aceste mici neplăceri, Udatul rămâne, însă, un obicei amuzant, iar tradiția spune că femeile care nu au fost stropite în cea de-a doua zi de Paști, nu vor fi fertile și nu vor avea un an bun.

V-ar putea interesa și:

Cele mai fotografiate locuri din lume, pe Instagram. Poate găsiți inspirație pentru următoarea vacanță

Cum arată „harta fericirii” pe glob. Evident, România nu figurează în topul celor mai fericite națiuni

 

 

Loading...