Timp Liber

Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare

În trecut, sărbătorile pascale aveau un parfum aparte, mai ales la țară, unde oamenii respectau cu sfințenie tradițiile moștenite de generații, iar casele și ulițele erau pline de culoare, bucurie, sau, dimpotrivă, de smerenie. Unele obiceiuri s-au mai păstrat și în ziua de azi, în timp ce altele s-au stins, odată cu bătrânii satului.

Cea de-a cincea zi din Săptămâna Patimilor, Vinerea Mare, este o zi de mare doliu pentru creștini, deoarece în această zi a fost răstignit și a murit Isus Hristos.  Credincioșii care respectă cu sfințenie tradițiile țin astăzi post negru.  În plus, ei nu muncesc pe câmp, deoarece se spune că tot ce se seamănă în această zi, nu va da rod. Tăranii din multe zone ale țării nu sacrifică animale în Vinerea Mare, iar gospodinele nu spală și nu cos.  Ba mai mult, persoanele foarte superstițioase evită să se tundă, deoarece se spune că le va muri o rudă apropiată. Această tradiție nu este respectată, însă, în multe sate din zona Moldovei, unde, dimpotrivă,  oamenii cred că dacă se duc la frizer, vor fi feriți de boli. O altă datină este cea a scăldatului – care spune că cel care se va scufunda în apă de trei ori, va fi sănătos până la sfârșitul anului.  Tot în tradiția populară, dimineața, înainte de răsărit, se spune că este bine să alergăm desculți prin rouă, tot pentru a ne feri de boli. Seara, în schimb (mai ales în Bucovina), toți sătenii merg la biserică pentru a participa la o slujbă specială.

Gospodinele nu au voie să vopsească ouăle în Vinerea Mare, așa că fac acest lucru ori joi, ori sâmbătă. De fapt, această zi este destinată odihnei și rugăciunilor pentru iertarea păcatelor, sănătate și prosperitate.

Un alt obicei din Vinerea Mare este legat de pomenirea celor morţi. În unele zone ale țării, oamenii dau de pomană căni, peste mormântul persoanei a cărei amintire vor să o evoce. În popor,  se mai spune că este bine să se aprindă o lumânare la mormânt, ori în curtea casei, pentru ca cel plecat să se întoarcă.

 

V-ar putea interesa și:

Tradiții de Paști – obiceiul Udatului

 

Loading...

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.