Stil

Trei pași care te vor învăța ce înseamnă dragostea de sine și cât de importantă este ea

Dragostea este bucurie. Dragostea este durere. Dragostea este egoistă. Dragostea este jertfă. Dragostea este confuză… dar câte nu s-au scris și spus despre iubire? Iar dacă stăm bine și ne gândim, unele afirmații sunt chiar contradictorii. De cele mai multe ori, nutrim sentimente adânci pentru cineva, fără să înțelegem exact de ce. Astăzi, însă, vom vorbi despre dragostea de sine, una dintre formele de iubire care chiar are sens. Din păcate, nu toată lumea nsimte asta față de propria persoană, deși ar fi cel mai natural lucru din lume. Ia gândește-te: cum poți iubi pe cineva cu adevărat, dacă nu te iubești pe tine în primul rând? Și nu, nu trebuie să confundăm acest sentiment cu egoismul, pentru că există o diferență semnificativă între a te iubi și a fi narcisist. Este exact ca diferența dintre încredere și infatuare. Nu este nimic în neregulă cu conștientizarea propriei valori. Dar, fără să lungim vorba, iată trei pași importanți pe care îi poți face ca să ajungi să te iubești  (asta, dacă nu o faci deja):

  1. Încearcă să afli cine ești cu adevărat. Nu poți iubi pe cineva pe care nu-l cunoști, nu-i așa? Problema este că mulți oameni nu știu cine sunt cu adevărat, își schimbă sau își pierd de multe ori identitatea, iar acest lucru generează o stare de confuzie. Ideea este să încerci să te analizezi cu obiectivitate, să îți evaluezi corect calitățile și defectele. Majoritatea oamenilor sunt nemulțumiți de ceea ce sunt și visează să fie altcineva – mai frumos, mai deștept, mai bogat, fără să se gândească câ, poate, acel altcineva vrea la rândul său să fie… tu!  Trebuie neapărat să îți găsești propria identitate, pentru că doar așa vei putea începe să te iubești.
  2. Acceptă-te. Bun, să spunem că ai aflat cine ești, dar sunt o grămadă de lucruri care nu îți convin la tine. Femeile, în special, sunt nemulțumite că sunt prea grase, sau, dimpotrivă,  prea slabe, că nu au picioare mai lungi, păr mai mătăsos ș.a.m.d. Nu e păcat să îți irosești timpul cu astfel de frustrări, menite să ucidă stima de sine? Trebuie să vă acceptați exact așa cum sunteți, să credeți în unicitatea voastră și să acceptați ideea că în lume nu există perfecțiune, decât acolo unde există Photoshop. Sigur că poți încerca să-ți corectezi anumite defecte care chiar te complexeză, dar în niciun caz nu trebuie să faci din ele un capăt de țară.  Foarte important: nu mai căuta mereu validarea calităților tale la ceilalți. Nu mai aștepta mereu ca cineva să-ți spună cât ești de frumoasă, de deșteaptă, de talentată. Trebuie să înveți să ai încredere în tine, trebuie să te validezi singură. Nu te lăsa atrasă în capcana dependenței de cineva, pentru că poți avea de suferit, dacă nimerești peste persoana nepotrivită.  Nu este ușor, dar trebuie să încerci, pentru binele și fericirea ta. Nu te poți aștepta ca cineva să te iubească necondiționat, dacă tu nu te iubești.
  3. Îmbunătățește-ți viața. Viziunile oamenilor despre fericire diferă de la caz la caz, așa că nu avem chiar toate răspunsurile. Ideea este să faci cât mai mult lucruri care îți plac, să îți petreci cât mai mult timp alături de oameni pozitivi și dragi, să vizitezi locuri noi, orice crezi că ți-ar aduce un strop în plus de fericire. Ba chiar poți încerca să experimentezi lucruri noi, la care nici nu te-ai fi gândit. Cine știe, poate vei fi surprinsă de rezultat. Fii o persoană mai bună decât ai fost până acum.

Firește, tot ce am spus până acum nu se va întâmpla peste noapte. Este un proces de lungă durată, dar la sfârșitul căruia te vei regăsi pe tine, în varianta ta cea mai bună.

 

V-ar putea interesa și:

Viața este presărată cu dezamăgiri. Iată 9 metode la care puteți apela ca să treceți mai ușor peste ele

Îmbracă-te astfel încât să-ți ascunzi defectele și să-ți pui în valoarea atuurile. Câteva trucuri de la stiliști

 

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.