Sănătate

Vedeți uneori scame plutind în fața ochilor? Iată explicația acestor pete semitransparente, care ne apar în câmpul vizual

Cu siguranță, fiecare dintre noi am experimentat acest fenomen la un moment dat. În asemenea cazuri, e firesc să ne gândim  la posibilitatea că am avea bacterii sau corpi străini în ochi, însă nu trebuie să ne speriem.  Aceste „scame”, sau „musculițe” semitransparente sunt așa-numitele miodezopsii, „firișoare plutitoare” care nu sunt deloc periculoase.
Dar care este cauza acestui fenomen?  Dacă vă uitați spre o suprafață de culoare deschisă și uniformă, puteți vedea brusc aceste pete semitransparente, care parcă plutesc în câmpul vizual, iar dacă vă mutați privirea, petele se deplasează împreună cu aceasta.
Miodezopsiile sunt celule sanguine sau aglomerări de proteine care plutesc în corpul vitros al ochiului. Acest corp vitros se situează în partea posterioară a globului ocular, în spatele pupilei și are compoziția unui gel vâscos. Miodezopsiile plutesc în acest gel.
„Scamele” se află totdeauna acolo, dar ele devin vizibile numai la lumină puternică și dacă privim spre un fond deschis și uniform.
Iată și explicația apariției lor bruște:
La lumină puternică, deschiderea pupilei se micșorează,  asemenea obiectivului unui aparat de fotografiat. Prin aceasta se creează o mai mare claritate în profunzime a imaginii pe care o percepem. În acest moment. obiectele, chiar cele microscopice, care se află în apropierea corneei,  devin foarte clare, mai ales pe un fundal deschis de o culoare uni, fără variații.  Așadar, nu trebuie să vă faceți griji pentru acest fenomen. Dacă, totuși, miodezopsiile nu dispar de la sine, ci apar foarte des, chiar și în condiții de luminozitate scăzută, atunci se impune vizita la un medic oftalmolog.

 

V-ar putea interesa și:

Sănătatea ochilor tăi ţine de alimentaţie. Ce trebuie să mănânci pentru o vedere cat mai buna

Ați auzit de regula celor 5 secunde? Iată ce cred doctorii despre ea

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.