Eveniment Featured

Veşti proaste pentru copii şi bugetari în anul care vine. Alocaţiile nu se mai dublează

Veşti proaste pentru copii şi bugetari în anul care vine. Alocaţiile nu se mai dublează, iar mărirea lor cu 20 la sută din ianuarie este, acum, la mâna deputaţilor şi a preşedintelui Iohannis. Salariile bugetarilor rămân îngheţate în 2021, iar pentru mărirea cu 40 de lei a salariului minim nu s-a luat încă o decizie finală.

Semne clare că Guvernul strânge cureaua, pentru că nu mai are bani
Toate promisiunile din campania electorală au rămas doar promisiuni. Deşi fostul guvern anunţase că alocaţiile pentru copii vor fi dublate anul viitor, în sedinţa de executiv nici nu s-a mai vorbit de asta. Guvernul a pasat alocaţiile în curtea parlamentarilor.

O decizie finală se va lua în Camera Deputaţilor. Creşterea ar urma să fie doar de 20%. Nici bugetarii nu primesc veşti mai bune. 1,3 milioane de bugetari rămân în 2021 cu salariile de acum.

Florin Cîțu, premierul României

Trebuie să luăm o pauză și prin această ordonanță luăm o pauză. Nu venim cu nicio tăiere, nu se întâmplă nimic cu veniturile din sectorul bugetar, rămân la același nivel.

În urmă cu o lună, fostul premier spunea altceva.Ludovic Orban, fost premier: Obiectivul nostru nu este să tăiem salariile, obiectivul nostru este să creștem veniturile românilor

În teorie, plafonarea salariilor bugetarilor ar însemna o economie de cel putin 11 miliarde de lei. În practică însă:

Adrian Câciu, economist: Mi-aduc aminte de anul 2010, când s-au tăiat salariile bugetarilor și au fost dați afara 30% din bugetari, dar cheltuielile s-au mutat de la cheltuieli de personal, la cheltuieli de bunuri și servicii. Tot în 2010 am asistat toți la telegondole și terenuri în pante, investitii care n-au avut niciun fel de efect economic. Așa se va întâmpla și acum.

1,3 milioane de români din privat plătiţi cu salariul minim ar urma să aibă parte de o mărire mai degrabă simbolică. 40 de lei în plus, de la 1.346 de lei la 1.386 de lei. Cel puţin la nivel declarativ, căci în sedinţa de guvern nu a fost adoptată o ordonanţă de urgentă în acest sens.

Pentru cei care se aşteptau la mai mult, cei 40 de lei sunt praf în ochi.

Toate s-au scumpit numai salariile niciodată nu cresc. Dumnezeu cu mila!

Liberalii promit că peste patru ani România va avea cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, salariul mediu net va fi de 1.000 euro, pensiile vor fi mai mari cu 46% față de 2019.

Adrian Câciu, economist: Este imposibil să se facă acest lucru. Instrumentul de crestere al salariului mediu pe economie, mai ales în zona privată a salariilor este, de fapt, instrumentul bugetar prin care se cresc cheltuielile de personal și cheltuielile cu asitenta socială.

Şi voucherele de vacanţă rămân cum erau, în valoare de 1450 de lei. Nici pensiile de serviciu ale mai multor categorii de bugetari, de la parlamentari, la cele militare de stat nu se vor mai actualiza cu rata inflaţiei. Iar pensiile speciale pentru primari vor fi acordate din 2022.

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.