Food&Drinks

Vitamina C – esențială pentru organism! Care sunt fructele și legumele din care putem să o luăm

Cunoscută și sub numele de acid ascorbic, vitamina C  are beneficii numeroase pentru sănătate. Din păcate, organismul nostru nu o poate produce, așa că trebuie să ne-o procurăm din hrană!

Iată doar câteva dintre beneficiile vitaminei C pentru organism:

  • Întărește sistemul imunitar
  • Protejează corpul de infecții și păstrează dinții și oasele sănătoase
  • Ajută la vindecarea rănilor
  • Ajută la tratarea răcelilor și la ameliorarea simptomelor în caz de sinuzită
  • Este un antioxidant puternic, care ne protejează corpul împotriva radicalilor liberi
  • Ajută la regenerarea rezervei de vitamina E, un alt antioxidant puternic, esențial pentru organism
  • Regularizează presiunea sângelui și reduce riscul de boli cardiovasculare

Toată lumea crede că portocalele sunt cele mai bune surse de vitamina C, însă,  în realitate, există și alte alimente care ne-o pot furniza, chiar în doze mai mari.

  1. Ardei iuți. Da, ați citit bine, aceștia conțin vitamina C din belșug, așa că trebuie să îi consumăm cât mai des. În plus, susțin cercetătorii de la Universitatea din Buffalo, capsaicina, compusul care face de fapt ardeii să fie iuți, poate ajuta la ameliorarea durerilor musculare și articulare.
  2. Ardei gras roșu.
    Rămânem pe teritoriul ardeilor și vă anunțăm că o ceașcă de ardei gras roșu tocat conține de trei ori mai multă vitamina C decât o portocală. Aceste legume sunt, de asemenea, o sursă importantă de vitamina A, care asigură sănătatea ochilor.
  3. Ardei gras verde. Bogați în vitamina C sunt și ardeii grași verzi, care sunt, de asemenea, și o sursă importantă de fibre.
  4. Kale. Acest tip de varză ne furnizează din belșug vitaminele C, A și K , la pachet cu o doză considerabilă de minerale și acizi grași esențiali.
  5. Brocoli. Are doar 30 de calorii pe porție, dar este bogat în vitamina C, fibre și, în plus, previne apariția cancerului.
  6. Căpșuni. Aceste superfructe ne oferă acid folic și alți compuși care protejează sănătatea inimii. Un alt avantaj? Ne albesc dinții în mod natural.
  7. Conopidă. Indiferent cum alegem să o consumăm, un mănunchi de conopidă ne oferă o doză de 127 mg de vitamina C, plus 5 grame de fibre și 5 grame de proteine.
  8. Varză de Bruxelles. Ușor amărui la gust, aceste mici verze conțin fitonutrienți și fibre, pe lângă vitamina C.
  9. Ananas. Alături de vitamina vedetă a acestui material, ananasul conține și bromelaină, o enzimă digestivă care ajută la descompunerea alimentelor și reduce balonarea. Bromelaina, de asemenea, acționează ca un antiinflamator natural care poate ajuta corpul să se  recupereze mai repede după un antrenament intens.
  10. Kiwi. Bogat în vitamina C, dar și în potasiu.                                                                                       

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.