Sănătate

Vitaminele – esențiale pentru organism. Ep.1 – vitamina A

Vitamina A este una dintre vitaminele esențiale pentru corpul uman, cu un rol foarte important în protejarea pielii, a mucoaselor, a sistemului nervos și osos. Această vitamină este necesară pentru o vedere bună, mai ales pe timp de noapte, pentru creșterea și formarea oaselor, dar și pentru întărirea sistemului imunitar și lupta îmoptriva infecțiilor. O găsim în natură sub două forme: retinol și provitamina A (sau caroten). Retinolul este esențial pentru combaterea ridurilor, pentru stimularea vederii, diabet, conjunctivite și alte efecțiuni.

Simptomele carenței de vitamina A: lipsa poftei de mâncare, modificări la nivelul pielii sau dinților, erupții acneice, usturimi la urinat, urinări mai frecvente, sau reducerea apetitului sexual. Dacă observați că aveți mai multe dintre simptomele menționate mai sus, nu ar strica să consultați un medic.

Vitamina A se găsește, din fericire, atât în produsele de origine animală, cât și în cele de origine vegetală, așa că o alimentație echilibrată ar trebui, teoretic, să ne asigure doza zilnică necesară.

Surse de vitamina A – ficat, ouă,  untură de pește, legume cu frunze verzi (spanac, kale), fasole verde, lactate, fructe și legume de culoare portocalie (mango, caise, piersici, morcovi, ardei gras, etc).

Și excesul de vitamina A poate fi, însă, la fel de periculos pentru organism, ca și deficitul. Iată câteva simptome care însoțesc această problemă – piele uscată, stare de greață și chiar vomă, căderea părului, fibroză hepatică, creșterea tensiunii intracraniene, demineralizări osoase, etc.  Femeile însărcinate care iau această vitamină în exces riscă un avort spontan, sau să nască un făt cu malformații. Mare, grijă, așadar, la suplimentele care conțin vitamina A: acestea nu trebuie administrate după ureche, ci numai la sfatul unui specialist.

 

V-ar putea interesa și:

5 semne care îți arată că ai o carență de vitamine

 

 

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.