Stil

„Winter Blues” – cum aș putea, oare, să-i explic șefului că iarna trebuie să lucrez mai puțin?

Dimineața se luminează mai târziu, seara se întunecă foarte devreme, iar corpul nostru are nevoie iarna de mai multă odihnă. Și strămoșii noștri știau acest lucru, așa că în anotimpul rece obișnuiau să-și tragă sufletul și să stea mai mult la gura sobei.  Și chiar dacă omenirea a evoluat, în zilele noastre repausul este la fel de important. Oamenii de știință au stabilit că:

  • Un sfert dintre persoanele care locuiesc la latitudini unde există schimbări mari de temperatură, simt foarte pregnant aceste fluctuații sezoniere.
  • Ceasul interior bate mai lent iarna.
  • Mulți resimt în perioadele reci și cu mai puțină lumină o scădere accentuată a energiei, iar unii suferă chiar de depresie.

În drum spre birou este întuneric afară, iar în drum spre casă se lasă deja întunericul. Nu este de mirare atunci că zilele de iarnă sunt dificile pentru multe persoane, care se simt sleite de puteri și fără chef de nimic. Specialiștii spun ca aproximativ un sfert din populația care trăiește în regiuni cu mai multe anotimpuri, simte o schimbare a stării fizice și psihice.  Un motiv pentru acest lucru este probabil inerția mai mare a corpului nostru pe timp de iarnă, când preferăm să dormim mai mult, în loc să ne trezim devreme și să mergem la serviciu.

Pentru strămoșii noștri era foarte important ca în lunile reci să treacă la un mod de economisire a energiei. Un mediu cald îi proteja de temperaturile scăzute, iar somnul mai îndelungat suplinea hrana mai săracă pe tip de iarnă. În prezent, însă, noi facem eforturi mari să ne păstrăm aceeași rutină ca în anotimpul cald, deși organismul nu este de acord cu asta. Pe termen lung, această forțare a corpului poate duce la probleme de sănătate. Tocmai de aceea, ar fi bine să vă păstrați câteva zile bine meritate de concediu, pe care să le luați iarna, ca să vă odihniți așa cum meritați. Chiar și seful vostru ar trebui să mai lase din pretenții și să nu aibă aceleași așteptări de la voi ca în urmă cu câteva luni. Până la urmă și el trece prin aceleași schimbări, nu?

 

V-ar putea interesa și:

Știați că în anotimpul rece ne îngrășăm, în medie, cu 2 kg? Aflați ce puteți face pentru a scăpa de „grăsimea de iarnă”

Cum să introduci cât mai multe legume și verdețuri în mesele de iarnă

 

loading...
----------------------
Loading...