Zincul este un oligoelement indispensabil organismului uman, pe care îl putem asimila fie printr-o dietă variată, fie cu ajutorul suplimentelor alimentare. Cantitatea zilnică recomandată este de 8 mg pentru femei și 11 mg pentru bărbații adulți.
Alimente bogate în zinc: carne, organe, fructe de mare, usturoi, nuci, semințe, produse lactate, cereale.
Iată de ce trebuie să ne asigurăm că îi furnizăm corpului nostru acest mineral, în cantitățile recomandate:
- grăbește vindecarea răcelilor. Studiile arată că persoanele care iau suplimente cu zinc înregistrează o ameliorare vizibilă a simptomelor, după numai 24 de ore.
- grăbește vindecarea rănilor – toți cei care au diferite ulcerații la nivelul pielii, ar trebui să ia în considerare administrarea de suplimente pe bază de zinc.
- ameliorează diareea, în special în cazul copiilor malnutriți.
- este eficient în cazurile de degenerare maculară. Cercetările arată că administrarea orală a suplimentelor pe bază de zinc pot încetini evoluția acestei boli de ochi.
- întărește sistemul imunitar și impulsionează metabolismul.
- contribuie la o piele sănătoasă și elastică
- unguentele care conțin oxid de zinc tratează erupțiile cauzate de expunerea la soare.
Efecte secundare:
- depășirea dozei zilnice recomandate de zinc poate provoca unele efecte adverse, precum: indigestie, dureri de cap, greață, sau vărsături. De asemenea, administrarea acestui supliment pe termen lung poate duce la o deficiență de cupru în organism, manifestată prin amorțeli și senzație de slăbiciune la nivelul brațelor și picioarelor.
- suplimentele pe bază de zinc pot să scadă eficacitatea anumitor medicamente, precum: antibioticele, sau diureticele tiazidice. Tocmai de aceea, vă sfătuim să nu luați zinc decât la recomandarea unui medic.
Adaugă comentariu