Evenimente

Ziua Mondială a Sindromului Down sărbatorită la Cluj în 23 martie

Pe 21 martie se marchează peste tot în lume Ziua Mondială a Sindromului Down. Cel mai mare eveniment dedicat celor cu Down din România se va organiza la Cluj în perioada 20-22 martie. Peste 300 de oameni cu Down, autism și tetrapareză, din toate colțurile țării, vin alături de părinți sau însoțitori ca să le arate oamenilor de rând și autorităților că a avea o dizabilitate nu înseamnă o etichetă pusă pe frunte, priviri urâte și un „Doamne ferește“ rostit în gând, ci priviri înțelegătoare și sprijin. Pentru integrarea lor, așa cum se face în Vest, în state precum Germania și Anglia, e nevoie de multe și mai avem până să ajungem acolo.

Asociația AGA DOWN din Cluj va organiza mai multe activități timp de trei zile inclusiv un marș pe străzile din centrul Clujului.

Pe 21 martie, de la ora 14.00, se va organiza un marș al copiilor cu Down pe Bulevardul Eroilor, se vor împărți flori și baloane inscripționate cu „21 martie Ziua Mondială a Sindromului Down“. În aceeași zi, dar de la ora 9.00, vă invităm la o conferință de presă în sala Gheorghe Dima din cadrul Parcului „Iuliu Hațieganu“ din Cluj. După conferința de presă vă invităm la competițiile sportive, începute la ora 9.00 și vor dura până la 13.00.

Antoaneta Vanea, președintele Asociației AGA Down Sindrom din Cluj, spune că e nevoie de un spațiu unde copii să facă terapii și cel mai important, e nevoie de o lege care să stabilească explicit statutul acestora:

„Mesajul evenimentului «Vocea mea, comunitatea mea» este de a-i face vizibili și auziți pe cei cu Down. Este prima manifestare ce aduce la Cluj-Napoca un număr atât de mare de persoane cu dizabilitati -150/170 – și nu numai cu sindromul Down. Vor veni și copii din asociații care au și alte dizabilități precum autism, tetrapareze. La evenimentul de la Cluj vor fi peste 100 de copii și adulți cu Down.

Noi, mamele, și familiile copiilor și adulților cu Down avem nevoie de căldură, înțelegere, integrare împreună cu copii și acceptare a copilului cu Down în comunitatea în care trăim. Priviri blânde de acceptare și încurajare ca să mergem înainte. Speranța noastră este într-o legislație care să permită o mai bună accesibilitate la servicii și la crearea de centre speciale pentru ei și o dezvoltare fizică și mentală mai bună“.

Ce este sindromul Down – E o disfuncție genetică, nu boală. O disfuncție genetică ce apare în momentul concepției copilului. Disfuncția afectează diferit fiecare celulă din corpul unei persoane. Cei ce au acest sindrom au un aspect mongoloid al feței și sunt foarte afectuoși. A fost descoperit în 1866 de medicul britanic John Langdon Down. Marcarea acestei zile  în lume se face din 2005, iar din noiembrie 2011,Organizația Națiunilor Unite a adoptat rezoluția ce stabilește că 21 martie este Ziua Mondială a Sindromului Down.

Partenerii evenimentului sunt: Primăria Cluj-Napoca, Special Olympics Romania, Asociația DOWN București, Universitatea Babeș Bolyai, Biroul pentru Studenți cu Dizabilități – UBB Cluj şi alte entităţi private.

Anul trecut, o lecție formidabilă de viață a fost dată de un tânăr clujean care a luat bacalaureatul cu media 6,83, deşi suferă de sindromul Down și a fost premiat cu 1.000 de lei şi o diplomă de excelenţă de primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc,  într-o ceremonie desfăşurată în Sala de Sticlă a Primăriei. „ Am învăţat foarte mult, nimic nu e uşor, omul funcţionează cu mintea, nimic nu se face fără muncă. Am luat 5,20 la română, 6,75 la istorie şi 8,55 la geografie. Sunt fericit. Vreau să urmez acum Facultatea de Teologie, vreau să devin preot, pentru că îmi place să mă rog, să citesc. Geografia României îmi place cel mai mult”, a spus, într-o conferinţă de presă, Mihai Moceanu. Mama lui Mihai, Maria Moceanu, a afirmat, la rândul său, că a lucrat cu acesta în fiecare zi, timp de 12 ani, pentru a ajunge la rezultatul de la bacalaureat. Primarul Emil Boc a declarat că momentul premierii a fost unul „special şi de suflet”, exprimându-şi speranţa ca Mihai Moceanu să devină „un model pentru elevi şi părinţi”.„Mihai Moceanu este un tânăr extraordinar şi l-am premiat pentru performanţa şi succesul de la bacalaureat, demonstrând că în viaţă se poate, dacă ai voinţă. Dacă crezi în Dumnezeu, poţi să reuşeşti. Trebuie să îi încurajăm şi pe alţii să meargă pe drumul cărţii”, a subliniat Boc.

Loading...