Sănătate

Ce este bulimia și cum îți poate afecta sănătatea?

Bulimia este o tulburare emoțională, generată de nevoia corpului de a se elibera de unele stări negative și  care, netratată, poate duce la boli grave.  Cum își dau seama apropiații dacă suferi de bulimie? (pentru că e puțin probabil ca persoana în cauză să conștientizeze prea curând că are o asemenea problemă).

Aceasta se manifestă prin: episoade de mâncat compulsiv, în timpul cărora persoana poate consuma o cantitate mare de alimente şi simte că îşi pierde controlul cu privire la ce/cât mănâncă;  episoadele sunt urmate de comportamente de compensare, care pot fi: vărsături autoprovocate, sport practicat în exces, laxative, ceaiuri pentru slăbit, diuretice, clisme, post negru.

Partea proastă este că persoana care suferă de bulimie încearcă să țină atât mâncatul compulsiv, cât și comportamentele de compensare secrete, astfel că apropiații ajung să își dea seama de problemă când aceasta devine foarte gravă.

Iată câteva dintre efectele negative ale acestei afecțiuni, la care se poate ajunge dacă nu este tratată la timp:

  • Mărirea glandelor salivare,
  • Dereglarea ciclului menstrual
  • Tulburări ale tranzitului intestinal, cum ar fi constipația
  • Dureri abdominale puternice
  • Deshidratare severă
  • Căderea părului, distrugerea smalțului dinților
  • Aritmii cardiace

La nivel mondial, s-a estimat că bulimia  ar afecta aproximativ 2,8 milioane de femei și bărbați.  Debutul are loc de obicei în jurul vârstei de 21 de ani, dar afecțiunea se poate manifesta încă din adolescență și chiar și la vârste înaintate.  Fiecare criză va fi urmată de un sentiment greu de rușine și vină, însă asta nu îi va împiedica pe cei afectați de bulimie să o ia de la capăt.  Bulimia nu este câtuși de puțin o afecțiune care să fie neglijată.
Ea trebuie tratată cu toată seriozitatea, cu ajutorul unor sesiuni de terapie la psiholog.  Vindecarea începe cu conștientizarea, exact ca în cazul alcoolicilor sau a dependenților de stupefiante.  Există și forme mai ușoare ale bulimiei, decât cele despre care am vorbit mai sus, așa că trebuie să fim atente la reacțiile corpului nostru, iar dacă ceva nu ni se pare în regulă, trebuie să cerem ajutor specializat.

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.