Sănătate

Spune-mi în ce poziție dormi, ca să-ți spun… ce afecțiuni riști

Mai mult de 40% dintre oameni dorm mai puțin decât ar trebui, au somnul agitat, cu multe întreruperi, iar acest lucru contribuie, din păcate, la oboseală croică, lipsă de productivitate, creșterea hipertensiunii arteriale, creșteri în greutate  și chiar la agravarea stărilor depresive.  În mod normal, experții recomandă să dormim 7-8 ore pe noapte. Poziția în care dormim are și ea un rol foarte important pentru calitatea somnului și pentru sănătatea noastră în general. O poziție greșită poate duce la dureri de gât, de spate, la apariția ridurilor premature și așa mai departe. Să vedem care sunt cele mai bune și cele mai proaste poziții pentru dormit.

  1. Cea mai bună poziție: pe spate. Este bună pentru prevenirea durerilor de gât, de spate, reducerea refluxului gastric, diminuarea ridurilor, menținerea sânilor fermi. Dormitul pe spate favorizează însă sforăitul, așa că partenerul vostru nu va fi prea fericit. Sfat pentru cei care dorm pe spate: cele mai bune perne pentru aceștia sunt cele foarte pufoase.
  2. Poziția laterală – este bună pentru prevenirea durerilor de gât și spate, reducerea refluxului gastric și este indicată mai ales pentru femeile însărcinate, cărora li se recoamndă partea stângă. În poziția laterală veți sforăi, de altfel, ceva mai puțin. În schimb, nu este benefică pentru sâni și piele, deoarece favorizează apariția ridurilor.  Sfat:  cei care dorm în această poziție trebuie să aleagă perne groase și ferme, care ajută la menținerea coloanei vertebrale cât mai dreaptă. Trebuie umplut spațiul de deasupra umărului, astfel încât capul și gâtul să fie sprijinite într-o poziție neutră.

 3. Poziția fetală – este bună pentru cei care vor să sforăie mai puțin sau pentru femeile însărcinate, însă accentuează durerile la nivelul gâtului și a spatelui, accentuează ridurile și duce la pierderea fermității sânilor. De asemenea, această poziție curbată a corpului restricționează respirația. Și în cazul acestei poziții, specialiștii recomandă alegerea unei perne groase și ferme, pentru un bun suport al capului și al gâtului.

  4. Pe burtă – este considerată cea mai rea poziție pentru dormit, iar singurul beneficiu pare a fi doar reducerea sforăitului. Dormitul pe abdomen face extrem de dificilă menținerea unei poziții neutre a coloanei vertebrale și pune presiune pe mușchi și articulații, ceea ce poate cauza dureri, furnicături și amorțeală. Cei care dorm pe burtă ar trebui să-și aleagă perne extrem de subțiri, cu o grosime de aproximativ 3 centimetri, pentru a menține coloana vertebrală aliniată în timpul somnului.

Zece motive pentru care bărbații sunt atrași de femeile mature

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.