Stil

Ești o persoană geloasă? Iată ce spun specialiștii despre această emoție negativă

Să fim sinceri: cine nu a simțit măcar o dată în viață, înțepătura acestui ghimpe numit gelozie? Ți s-a părut, poate, că El are o voce ciudată când vorbește despre o colegă de la birou, sau, poate, o tânără atrăgătoare l-a privit cam insistent în restaurant. Putem fi geloși/invidioși pe situația materială a unui cunoscut, sau pentru șansele pe care i le-a oferit viața, pe  frumusețea ieșită din comun a unei persoane din anturaj; motive de gelozie se ivesc la tot pasul și, deși această emoție este considerată ca fiind una negativă, este normal să o simțim, între anumite limite. Când aceste limite sunt depășite, situația devine cu adevărat gravă, pentru că ne poate afecta viața, relațiile, ne poate împinge la gesturi necugetate, ș.a.m.d.

Dar ce este, de fapt, gelozia? Când o simțim? Iată ce spun specialiștii care au studiat această emoție:

  1. Gelozia apare cel mai frecvent atunci când nu sunteți mulțumit de situația existentă.
  2. Surpinzător sau nu, rezultatele unui studiu au arătat că nu există diferențe între femei și bărbați; deși femeile au reputația proastă că ar fi extrem de geloase, se pare că și bărbații sunt, în aceeași măsură.
  3. Un alt studiu a arătat că persoanele mai în vârstă sunt mai predispuse la gelozie decât tinerii. O fi faptul că își pierd încrederea în ele?
  4. Cele mai raspandite tipuri de gelozie sunt cele care apar între iubiți, apoi între… frați!
  5. Consumul ridicat de alcool accentuează această emoție, așa că aveți mare grijă, pentru că se poate ajunge la gesturi și iraționale.
  6. Terapeuții spun că cel mai bun mod de a depăși gelozia este să fii cât mai cinstit cu tine și cu ceilalți în legătură cu emoțiile pe care le trăiești. Ești geloasă pe partenerul tău? Încearcă să analizezi obiectiv dacă ai cu adevărat motive, ba chiar discută cu el deschis despre asta. Sigur, nu trebuie să cazi nici în cealaltă extremă și să îl terorizezi pe bietul om la tot pasul, pentru că tot tu vei avea de suferit.
  7. Mare atenție la această emoție, deoarece ea vă poate afecta și fizic. Puteți simți dureri de stomac și o stare de rău accentuată. Gândiți-vă mai bine: poate nu tot ceea ce vi se pare, există cu adevărat. Iar dacă simțiți că nu puteți nicicum să țineți gelozia sub control, nu ezitați și cereți ajutorul unui specialist.

V-ar putea interesa și:

Cinci sfaturi pentru o căsnicie trainică

Shopping-ul – pasiunea mea, sau falimentul meu? Cum să ne vindecăm de această dependență!

 

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.