Diete

Dieta ketogenică: mănânci grăsimi şi slăbeşti!

Sună de-a dreptul ciudat, dar există şi o astfel de dietă, care promovează consumul grăsimilor. Mai exact, dieta ketogenică sugerează ca, din totalul caloriilor zilnice, 65% să provină din grăsimi, 30% din proteine şi 5% din glucide. Această dietă a fost concepută încă din 1924 de dr. Russell Wilder, însă atunci era folosită exclusiv în scop medical, pentru controlul crizelor epileptice, prin inducerea unei stări de cetoză fiziologică.  Cu timpul, a fost îmbunătăţită şi adoptată de tot mai mulţi oameni din întreaga lume, devenind dieta preferată în cazurile de cancer, diabet, Alzheimer sau Parkinson.dieta-ketogenica2 Este unul dintre cele mai eficiente regimuri de slăbire, dar poate fi folosit şi pentru creşterea în masă musculară. Cei care promovează această dietă promit: intensificarea proceselor metabolice responsabile cu arderea grăsimilor, reducerea apetitului, mărirea energiei fizice şi psihice, precum şi scăderea colesterolului. Tot ei pretind că este o cură uşor de ţinut, suficient de permisivă şi mai ieftină decât alte diete.

ALIMENTE PERMISE

Grăsimi: alune de pădure crude, migdale crude, nuci, seminţe de floarea soarelui, uleiuri vegetale (măsline, porumb, in, cocos, avocado, germeni de grâu, seminţe de dovleac, seminţe de struguri, etc), smântână fermentată, unt, avocado, cocos, slănină,  măduvă, creier, ficat.

Proteine: carne de vită, porc, oaie, peşte, ouă,  brânzeturi fermentate.dieta-ketogenica1

Fibre şi carbohidraţi: salată, spanac, broccoli, fasole verde, varză, ceapă, usturoi, ardei kapia, roşii şi citrice în cantităţi limitate.

Cel mai greu în această dietă este să combinaţi aceste alimente, astfel încît să obţii proporţia corectă de grăsimi, proteine şi carbohidraţi. Trebuie să mâncaţi măcar patru mese pe zi, cel puţin până când corpul începe să ardă grăsimi pentru energie.  Cine vrea să slăbească, trebuie să consume cu 500 de calorii mai puţin decât nivelul de menţinere. (exemplu: dacă te menţii cu 2000 de calorii, atunci nu trebuie să depăşeşti 1500 de calorii pe zi).  Mare atenţie: nu trebuie să depăşiţi nici consumul a 30-50 g de carbohidraţi pe zi!

Iată şi câteva exemple de mese în dieta ketogenică, recomandate de specialistul în sport şi nutriţie Cristian Mărgărit:

  • Carne/peşte la cuptor cu sos de smântână şi broccoli
  • Muşchi de porc sau de vită cu ciuperci la grătar, cu sos de unt şi fasole verde
  • Ficăţei de pui la cuptor cu sos de smântână şi roşii şi salată verde
  • Omletă cu caşcaval sau ochiuri cu spanac şi unt, salată de crudităţi cu ulei vegetaldieta-ketogenica3

Pentru cei care nu pot rezista fără să mânânce ceva dulce, există ciocolată neagră, care poate fi combinată cu fructe, migdale sau alune de pădure.

La prima vedere, dieta ketogenică oferă meniuri delicioase şi pare relativ uşor de ţinut, dar, spun cei care i-au studiat efectele pe termen lung, există şi unele riscuri, care pot duce la dezechilibre în organism:

  • Aportul scăzut de fibre
  • Grăsimile saturate şi procesate
  • Echilibrul acido-bazic

Toate acestea pot fi însă evitate printr-o alegere atentă şi inteligentă a meniului zilnic.

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.