Sănătate

Există un secret al longevității? Trei locuri miraculoase din lume, pe tărâmul tinereții fără bătrânețe

Una dintre cele mai mari dorințe ale omului modern este să trăiască mult și… bine! Este foarte adevărat că durata medie de viață a crescut semnificativ în zilele noastre, însă parcă nu e destul.

Există câteva zone pe Pământ unde oamenii locului par să fi descoperit secretul longevității și ne fac pe noi, ceilalți, să ne întrebăm ce anume am putea schimba în modul nostru de trai,  astfel încât să avem o viață cât mai lungă și, foarte important, cât mai sănătoasă?  Vom merge în trei astfel de locuri miraculoase, pentru a afla dacă există un secret al longevității.

  1. Insula Okinawa, Japonia.okinawa1  În 2006, pe această insulă trăiau 740 de persoane cu vârste peste 100 de ani, 90% dintre acestea fiind femei. Dacă în majoritatea țărilor dezvoltate există aproximativ 10-20 de centenari la 100.000 de persoane, în Okinawa sunt 50 de centenari. okinawa2Pe lângă acest lucru, cei mai mulți dintre locuitori se bucură de o sănătate înfloritoare. Firește, acest lucru a trezit interesul specialiștilor,  care au făcut un studiu,  pentru a afla cu ce se deosebesc localnicii din Okinawa de alți oameni moderni. Și au aflat că factorii ereditari, evitarea tutunului, consumul moderat de băuturi alcoolice şi o alimentaţie echilibrată constituie principalele motive ale longevității acestora. okinawa3Dieta locuitorilor este săracă în calorii şi bogată în fibre, grăsimi „sănătoase“ (acizi omega-3, grăsimi mononesaturate etc.), legume şi fructe. Mai mult, ei obişnuiesc să mănânce până când se simt sătui doar în proporţie de 80 la sută.  Locuitorii din Okinawa se menţin activi pe plan fizic ocupându-se cu grădinăritul, mergând zilnic pe jos sau desfăşurând alte activităţi, precum dansurile tradiţionale. Testele de personalitate au arătat că centenarii sunt optimişti, adaptabili şi că reuşesc să facă faţă stresului.
  2.  Insula Ikaria, Grecia. ikaria3Locuitorii acestei insule minunate trăiesc în medie, cu 10 ani mai mult decât cei din țările din vestul Europei. ikaria2Care este secretul lor? Ei bine, localnicii susțin că nu aerul curat, stilul de viață relaxant și sănătos ar fi răspunzătoare pentru viețile lor lungi, ci… vinul, preparat fără conservanți, după rețete străvechi. Totuși, viața îndelungată a locuitorilor Ikariei poate fi influenţată de o mulţime de alți factori.  Ei au o dietă bogată în peşte şi în legume, carnea fiind consumată în cantităţi reduse;  mâncarea este gătită cu ulei de măsline;  multe persoane vârstnice fac zilnic un ceai din salvie, cimbru, mentă sau muşeţel, îndulcit cu miere de albine, care, spun ei, “vindecă orice”!
  3. Valea Hunza, Pakistan. valea hunza1Hunza este o mică vale muntoasă din regiunea Gilgit-Baltistan, provincia autonomă de nord-vest din Pakistan.  Dincolo de frumusețea neverosimilă a peisajului și de unele ciudățenii ale limbii vorbite de locuitori, cel mai interesant lucru este durata medie de viață a acestora. Dacă în orice altă provincie a Pakistanului, speranța de viață atinge circa 50-60 ani, în Hunza traiesc probabil cei mai longevivi și mai sănătoși oameni din lume. valea hunza2Nu sunt puțini cei care au atins venerabila vârstă de 120 de ani! Se pare că nici cei mai bătrăni nu suferă de boli de inimă, cancer, artrită, carii dentare, diabet sau hipertensiune arterială. Cum este posibil așa ceva? Ei bine, unul dintre avantajele combinației de factori precum alimentație specifică, calitatea superioară a aerului și a apei, alături de munca fizică, a dus la acest miracol al vietii. În primul rând, o mare parte a alimentelor sunt consumate crude, iar vegetalele sunt mâncate pe loc, imediat după ce sunt culese. De fapt, în anotimpul cald, masa zilnică se compune din peste 80% legume și fructe, valea huinza3consumate în starea lor naturală. Copiii sunt alăptați până la 5-6 ani, iar laptele matern le asigură un sistem imunitar de fier si un aport de calciu neegalat, comparativ cu copiii occidentalilor. Aerul rece si altitudinea ridicată țin la distanță microbii și bacteriile, iar rozătoarele și insectele sunt aproape necunoscute în Hunza. Unul dintre secretele longevității de invidiat a băștinașilor constă și  în consumarea în cantități imense a caiselor.Caisul este unul dintre puținii pomi fructiferi care s-au putut adapta la asprimea climei din regiune. Caisele contin mari cantitati de vitamina B-17,  un excelent element natural împotriva cancerului.                                                                                                                                                                   S-ar putea să îţi placa şi promisiunile dietei mediteraneene de sănătate şi viaţă lungă.

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.