Sănătate

Nu sunteți o mare mâncăcioasă și, totuși, vă îngrășați ? Iată câteva posibile explicații

Să spunem că vă aflați în următoarea situație: ați început să vă rotunjiți semnificativ, iar acest lucru vă îngrijorează, mai ales că, după socotelile voastre, nu mâncați chiar atît de mult, încât să luați în greutate. Ce e drept, cea mai întâlnită și clară formă de obezitate este atunci când o persoană mănâncă fără control, în special preparate grase și nesănătoase și suferă, pe deasupra, de retenție de lichide. Astăzi, însă, vorbim de alte cauze ale obezității:

  1. Stresul. Se prea poate să aveți un job care vă solicită foarte mult, o viață agitată și să mai fiți, pe deasupra, și o persoană anxioasă. Asta vă face, probabil, să consumați, fără să realizați, foarte multe dulciuri. Depresia  și zahărul nu fac casă bună împreună și duc, aproape întotdeauna, la obezitate. Soluția: o cale sigură de a gestiona stresul zilnic este mișcarea fizică, iar dintre toate formele de sport, alergatul este cel mai eficient pentru stările de anxietate.
  2. Sedentarismul. Poate că nu mâncați foarte mult, dar petreceți zilnic ore în șir la birou, sau pe pat, in fața televizorului. Lipsa de activitate fizică, mai ales după masă, duce la obezitate. Soluția – oricât de greu v-ar veni, încercați să faceți măcar o plimbare scurtă după fiecare masă, să urcați și să coborâți niște scări – practic, orice ar putea ține metabolismul activ.
  3. Glutenul. Foarte multe persoane habar nu au că sunt alergice la această proteină, care se găsește în special în grâu și alte cereale. În special, adolesentele, sau femeile aflate la menopauză, se confruntă cu acumularea de kilograme cauzată de consumul excesiv de gluten. Soluție: simplu, reduceți aportul de gluten din alimentație și faceți cât mai multă mișcare.
  4. Tulburări ale metabolismului. Acestea pot fi generate de tot felul de factori, cum ar fi stilul de viață, anumite boli, vârsta, dezechilibrele hormonale.

Dacă sunteți de părere că acumularea de kilograme care vă deranjează nu a fost provocată de mâncatul excesiv, atunci ar fi bine să consultați un specialist, să faceți un set complet de analize, pentru a identifica sursa problemei.

V-ar putea interesa și:

Vrei să te îngrași sănătos? Iată șase metode eficiente

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.